9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani pentru reabilitarea Palatului Cultural „Teodor Costescu“

Bani pentru reabilitarea Palatului Cultural „Teodor Costescu“

Primăria Drobeta Turnu Severin a reuşit să semneze contractul de finanţare a reabilitării Palatului Cultural „Teodor Costescu“, în valoare de 14 milioane de euro, după cinci ani de la depunerea proiectului.

În sala de recepţie a Palatului Cultural „Teodor Costescu“ au fost ieri prezenţi, pe lângă primarul municipiului Severin, Constantin Gherghe, şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, delegatul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, secretarul de stat Răzvan Murgescu, dar şi Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.
„De 20 de ani, Palatul Cultural, clădire emblematică atât pentru municipiu, cât şi pentru judeţ, nu a suferit nici o lucrare de reabilitare, fiind în prezent într-o stare deplorabilă. Zidul din partea de sud stă să se prăbuşească. Semnarea contractului de grant este pentru noi certitudinea că banii vor veni şi vom putea demara lucrările de reabilitare“, a declarat Constantin Gherghe, primarul municipiului.
Pentru generaţiile viitoare, şi nu numai, acest proiect înseamnă restituirea unei moşteniri bogate.
Prin acoperişul spart se infiltrează apa în încăperile bibliotecii, iar tencuiala a început să cadă atât în interior, cât şi în exterior, zidurile prezintă fisuri, iar geamurile sunt sparte sau chiar lipsesc. Abia în 2005 s-a reuşit alocarea a 800.000 de lei din bugetul local pentru racordarea obiectivului la reţeaua termică a oraşului.
„În 1965, palatul a primit o centrală termică pe combustibil lichid, însă instalaţia s-a deteriorat, iar costurile cu întreţinerea şi funcţionarea erau destul de mari. În 2004, reprezentanţii primăriei au întocmit un proiect cu finanţare PHARE pentru suma de 17,5 milioane de lei, însă proiectul a căzut. Singura posibilitate a rămas bugetul local. Personal, am un mare respect pentru acest bastion al culturii mehedinţene. Construcţia a fost branşată la reţeaua de termoficare a oraşului, are o bună ventilaţie, iar instalaţia termică şi cea electrică sunt moderne. Este necesară însă reabilitarea totală palatului“, a mai spus primarul Constantin Gherghe.
Reabilitarea se va efectua strict după planurile arhitecturale de construcţie. Se vor reabilita sala de spectacole, scena, sonorizarea, faţada şi se va amenaja o sală de cenaclu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS