17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultori, veniţi de irigaţi!

Agricultori, veniţi de irigaţi!

Agricultorii din zona Corabia – Sadova vor beneficia de un sistem de irigaţii modernizat. Peste 40.000 ha de teren vor putea fi irigate cu un sistem reabilitat din fonduri de la Banca Mondială şi de la guvern. Ieri a fost recepţionată staţia de pompare principală de la Dăbuleni, iar reţelele de canalizare, de desecare şi reabilitarea perdelelor forestiere vor fi finalizate până în martie anul viitor.

Oficialităţi judeţene, ambasadorul Marii Britanii în România, Robin Barnett, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, au participat ieri la recepţia principalei staţii de pompare din cadrul sistemului. Reabilitarea s-a făcut pe baza unui proiect de 27,8 milioane de dolari, bani proveniţi dintr-un împrumut de la Banca Mondială şi din contribuţii ale guvernului. O parte din fonduri, 2,5 milioane de dolari, au reprezentat sprijin acordat Organizaţiilor de Udători, ce a constat în debitmetre şi echipamente de udare. Prin investiţia recepţionată ieri, 40.000 din cele aproape 75.000 de hectare din zona Sadova-Corabia vor fi irigate cu un consum redus de energie, aspect important mai ales prin prisma preţurilor mai mici pe care le vor plăti agricultorii.
Pe lângă staţiile de pompare, proiectul include şi reabilitarea reţelei de transport al apei, a celei de desecare şi refacerea unei suprafeţe de 110 hectare de perdele forestiere de protecţie. „Noi sperăm ca până la iarnă să terminăm întreaga lucrare. Dacă ar merge la capacitate maximă, sistemul ar putea iriga 74.000 de hectare şi ar consuma cam o treime din producţia Hidrocentralei Vidraru“, a declarat directorul de proiect, Cornel Tuşa. „Este un proiect simbolic. Aici, la Dăbuleni, avem cea mai mare organizaţie de udători din România. Un domeniu atât de sensibil nu mai poate face obiectul unei singure guvernări ca perioadă. Trebuie un plan măcar pe zece ani“, a spus Mircea Geoană.
Acesta a precizat că investiţia are nevoie de utilizatori. „Nu am creat condiţiile ca utilizatorii să-şi permită să investească. Bulgarii au redus tariful la electricitate cu 30%. Ar putea fi un lucru interesant pentru agricultura românească“, a mai spus Geoană. Preşedintele Senatului a adăugat că alt proiect care are nevoie de o dezbatere publică este canalul Siret – Bărăgan, Siret – Ialomiţa. „Costă o jumătate de miliard de euro, dar fondurile ar putea veni printr-un proiect de buget multianual“, a completat acesta.
Geoană a precizat că unul dintre proiectele ce vor fi luate în discuţie se referă la reabilitarea barajului Işalniţa. „Poate asigura apă pentru irigaţii şi agent termic pentru serele de la Işalniţa“, a conchis preşedintele Senatului, senator de Dolj din Colegiul Dăbuleni.
Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, prezent şi el la eveniment, a declarat că va propune înfiinţarea unei asociaţii a producătorilor de pepeni verzi. „De ce să nu facem un brand din lubeniţa de Dăbuleni? În felul acesta se pot obţine fonduri europene. Vrem ca producătorii să nu mai vândă pe marginea drumurilor, ci în depozite“, a spus Sârbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII