13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVAS cere Corpului de Control să verifice situaţia Rodipet

AVAS cere Corpului de Control să verifice situaţia Rodipet

Dacă se descoperă ilegalităţi, va fi sesizat Parchetul sau Direcţia Naţională Anticorupţie. Urmează desfiinţarea contractului şi anularea tuturor actelor încheiate în baza acestuia

Continuând şirul măsurilor de recuperare a tuturor drepturilor şi obligaţiilor care-i revin în urma preluării acţiunilor fostului Rodipet, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a solicitat Corpului de Control al primului-ministru realizarea unor verificări asupra situaţiei Rodipet SA. „Controlul vizează şi gradul de respectare a obligaţiilor prevăzute în contractul de privatizare, pe care Autoritatea le consideră încălcate, iar reprezentanţii Network Press Concept susţin că au fost îndeplinite“, au declarat surse din cadrul AVAS.
Potrivit acestora, în urma efectuării verificării, Corpul de Control al Premierului poate sesiza autorităţile competente, inclusiv Parchetul General sau Direcţia Naţională Anticorupţie.
„Etapa următoare priveşte desfiinţarea contractului, care se poate realiza fie prin aplicarea pactului-comisoriu prevăzut în contract, fie rezoluţiunea acestuia pe cale judiciară. După aceea, se va trece la anularea tuturor actelor care au rezultat pe baza contractului“, au susţinut aceleaşi surse.

Se va numi administratorul provizoriu

Potrivit unui comunicat remis presei, controlul cerut de AVAS vine în completarea deciziei de executare a gajului, de numire a unui administrator provizoriu la SC RODIPET SA Bucureşti şi de desfiinţare a contractului de privatizare ca urmare a nerespectării de către cumpărător, respectiv SC MAGNAR TWO SRL, a clauzelor asumate.
Autoritatea aminteşte că, la 30 iunie 2009, Judecătorul Delegat la ORCTB a admis cererea formulată de AVAS de reînscriere a Autorităţii ca acţionar la SC NETWORK PRESS CONCEPT SA (fosta SC RODIPET SA) cu un număr de 7.351.797 de acţiuni, cu o valoare de 2,5 lei/acţiune, reprezentând 51% din capitalul social al acestei societăţi, ca urmare a solicitării AVAS de executare a garanţiilor reale pentru nerealizarea obligaţiilor investiţionale.
„Având în vedere decizia judecătorului delegat, AVAS urmează să întreprindă demersurile necesare în vederea numirii unui administrator provizoriu la SC NETWORK PRESS CONCEPT SA“, mai notează autoritatea, precizând că împotriva acestei încheieri oricine poate formula recurs, dar acesta „nu afectează valabilitatea înscrierii efectuate de judecătorul delegat în Registrul Comerţului“.
„AVAS nu a avut în monitorizarea postprivatizare a contractului încheiat cu SC MAGNAR TWO SRL clauze care să afecteze relaţiile comerciale desfăşurate de SC RODIPET SA în activitatea de distribuţie a presei şi care, indirect, să genereze pierderi acestei societăţi prin impunerea unor tarife preferenţiale. Toate măsurile întreprinse de AVAS au avut şi au ca scop respectarea de către SC MAGNAR TWO SRL a legislaţiei din domeniul privatizării şi postprivatizării“, notează AVAS.

Rodipet – Magnar – Network Press Concept – Rodikiosk

Privatizarea Rodipet a avut loc în 2003, când firma Magnar System Com din Otopeni a cumpărat de la stat întregul pachet de acţiuni al societăţii de distribuţie a presei, printr-o tranzacţie de şase milioane de euro.
În 2006, statul a redobândit 45% din acţiunile Rodipet în urma conversiei unor datorii de circa 17 milioane de lei, participaţie pe care a vândut-o ulterior către Magnar Two (fosta Magnar System Com), din grupul Awdi.
În urma tranzacţiei, Magnar Two deţinea un pachet de 83,9% din acţiunile Rodipet, restul titlurilor fiind deţinute de Supremo Corporation (15,78%), Monalisa Investments (0,1%), ambele făcând parte din grupul Awdi, şi persoanele fizice Awdi Hassan şi Awdi Mehdi, fiecare având 0,1% din acţiuni. La privatizarea Rodipet, statul a acordat facilităţi fiscale în valoare totală de 48,46 milioane de lei.
La cinci ani de la privatizare, Rodipet şi-a schimbat denumirea în Network Press Concept, pentru a încheia cu altă firmă proaspăt înfiinţată, Rodikiosk, contracte comerciale prin care aceasta din urmă preia în întregime obiectul de activitate al fostei Rodipet.
În prezent, Network Press Concept este în insolvenţă, ca urmare a cererii formulate de Regia Autonomă Monitorul Oficial (RAMO).

Documente ţinute la secret
Nici până acum, cumpărătorul nu a prezentat documentele care să ateste respectarea clauzelor sociale, AVAS menţionează că, prin contractul de privatizare, acesta s-a obligat „să determine societatea ca, fără acordul Clubului Român de Presă, să nu încredinţeze administrarea societăţii nici uneia dintre societăţile care desfăşoară activităţi de editare a presei şi să nu schimbe destinaţia punctelor de vânzare şi nici să nu închidă un procent important (5%/an) din reţeaua de puncte de vânzare deţinute de societate la data privatizării, fără a crea altele în loc sau fără acordul CRP“.

 

Comunicat
Clubul Român de Presă constată că distribuitorul de presă Network Press Concept, fostul Rodipet, continuă să încalce flagrant prevederile contractului de privatizare şi prevederile protocolului cu CRP, semnat ca parte a procesului de privatizare.
Astfel, deşi fostul Rodipet s-a angajat să asigure un tratament nediscriminatoriu tuturor produselor editoriale existente şi că va fi neutru în raport cu editurile de pe piaţă, distribuitorul a decis unilateral să nu mai preia şi să nu mai distribuie întregul volum contractat de produse editoriale ale trustului de presă Adevărul, continuând astfel un lung şir de agresiuni administrative la adresa societăţilor de presă din România.
Clubul Român de Presă a sesizat deja AVAS şi Consiliul Concurenţei pentru nerespectarea contractului de privatizare, respectiv afectarea pieţei concurenţiale de distribuţie de către Rodipet. CRP solicită instituţiilor statului să investigheze această situaţie şi să ia toate măsurile care se impun pentru a se asigura că o astfel de situaţie nu se repetă.
În ceea ce priveşte Network Press Concept, Clubul Român de Presă reiterează solicitarea ca această companie să îşi achite de urgenţă datoriile faţă de societăţile de presă, de pe urma cărora difuzorul continuă să trăiască. Acest comportament parazitar, împotriva oricăror norme ale economiei de piaţă, trebuie să înceteze şi considerăm că atât societatea, cât şi proprietarul ei declarat, Hassan Awdi, se fac vinovaţi de punerea în pericol a respectării în România a principiilor constituţionale privind accesul la informaţie al cetăţenilor.

Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS