21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCristea şi Surupăceanu, trimişi în judecată în dosarul „Buldotancul“

Cristea şi Surupăceanu, trimişi în judecată în dosarul „Buldotancul“

Fostul director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, deputatul Mugurel Surupăceanu, alături de alte trei persoane, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul „Buldotancul“.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au finalizat rechizitoriul în dosarul în care fostul director al Complexului Energetic (CE) Turceni, Dumitru Cristea, este acuzat de prejudicierea unităţii cu peste 800.000 de lei prin achiziţionarea unui utilaj defect. Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, au fost trimişi în judecată: Dumitru Cristea, fostul director al CE Turceni, Silvică Boiangiu, directorul Direcţiei Investiţii, şi Ioan Viorel Vasile, fostul director comercial, cei trei fiind acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. Pentru complicitate la aceeaşi infracţiune au mai fost trimişi în judecată deputatul PSD Mugurel Surupăceanu şi Sorin Buşan, administratorul firmei VORON TRANS Mediaş, cea care a furnizat buldotancul CE Turceni. Utilajul a fost importat din Ucraina contra sumei de aproximativ 220.000 de lei şi revândut Complexului Energetic Turceni (societate de stat) cu 836.570 de lei. Procurorii DNA îi mai acuză pe Mugurel Surupăceanu şi Sorin Buşan şi de comiterea infracţiunii de spălare de bani.

Surupăceanu neagă acuzaţiile

Conform rechizitoriului, deputatul Mugurel Surupăceanu a controlat, prin persoane interpuse, întreaga afacere, însă la audieri a negat că ar avea vreo legătură cu cele întâmplate. Anchetatorii au stabilit însă că, în perioada iulie – august 2007, directorul Complexului Energetic din Turceni, Dumitru Cristea, a dat dispoziţii directorilor din subordine, Silvică Boiangiu şi Ion Predoiu, ultimul fiind în prezent martor în dosar, să facă demersurile necesare pentru achiziţionarea unui utilaj tip buldotanc, folosit pentru scoaterea cioatelor din zonele unde urma să fie exploatat cărbune. Subalternii au primit date detaliate despre caracteristicile utilajului, precum şi despre firmele pe care să le invite la negocieri. Directorul Dumitru Cristea a semnat documentaţia şi a invocat urgenţa achiziţionării unui buldotanc, cu toate că acest lucru nu era consemnat în programul de achiziţii al Complexului Energetic Turceni, motiv pentru care utilajul a fost trecut în planul amintit. Buldotancul a fost cumpărat în urma unei negocieri fără publicare, procurorii stabilind că era obligatorie organizarea unei licitaţii deschise.

Au mai încercat să îl vândă

Anchetatorii au descoperit că reprezentanţii firmei VORON TRANS Mediaş au mai încercat să vândă buldotancul către ROMSILVA, însă nu au reuşit. Utilajul a fost cumpărat însă de CE Turceni, în ciuda opoziţiei Comisiei de recepţie, care a constatat că buldotancul nu corespunde din mai multe puncte de vedere şi nu a acceptat achiziţia acestuia. Comisia de recepţie a trecut toate deficienţele într-o notă de recepţie: piese lipsă, elemente sudate, certificate de calitate şi garanţie lipsă şi au făcut menţiunea să nu fie acceptată factura la plată. În mod surprinzător, utilajul nu a fost înapoiat firmei VORON TRANS, ci a fost trimis la reparaţii… Dumitru Ciortan, tehnicianul care a făcut prima recepţie, a fost chemat din concediu pentru a o realiza pe cea de-a doua şi a menţionat că nu mai există defecţiuni.

Director la firma pe care o controla

Conform rechizitoriului, în afacere a fost implicată şi firma Tutto Mobili, administrată de Dănuţ Filipescu, un apropiat al fostului prefect de Gorj, Mugurel Surupăceanu. Tutto Mobili Târgu Jiu era în relaţii de colaborare cu VORON TRANS Mediaş, condusă de Vasile şi Raisa Colun, un moldovean şi o rusoaică. De altfel, mare parte din banii de pe utilajul vândut de patru ori mai scump decât preţul de achiziţie au fost viraţi din contul VORON TRANS în contul firmei Tutto Mobili (586.570 de lei), la care asociat unic era Delia Georgiana Surupăceanu, actuală Cambrea, sora lui Mugurel Surupăceanu. Acesta din urmă avea drept de semnătură în bancă şi activa ca director de marketing la firma Tutto Mobili SRL Târgu Jiu. Moldoveanul a ajuns la o înţelegere cu Tutto Mobili să cumpere un circular vechi de la firma controlată de Surupăceanu, pentru a justifica transferul banilor, în spatele unei tranzacţii aparent legale. În prezent, Vasile Colun nu mai este de găsit de către anchetatori, întrucât a dispărut imediat după ce a fost audiat. Circularul este ruginit şi a fost găsit de procurori într-o localitate din judeţul Sibiu. În rechizitoriul DNA se menţionează faptul că Complexului Energetic Turceni nu s-a constituit până în prezent parte civilă în dosar, încercând să recupereze prejudiciul prin intermediul executorilor judecătoreşti, după ce Tribunalul Gorj a desfiinţat contractul de achiziţie al buldotancului uzat.

Două disjungeri

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, în acelaşi dosar procurorii au dispuns disjungerea a doua cauze referitoare la firmele Tutto Mobili şi Uniflex. Prima societate a vândut mobilă CE Turceni, iar cea de-a doua a efectuat lucrări de închidere faţadă şi montaj geam securizat. Verificările vizează legalitatea atribuirii contractelor. Tranzacţiile au avut loc tot în perioada 2007-2008, când Dumitru Cristea era director al Complexul Energetic Turceni. El a şi fost arestat câteva zile în acest dosar, însă ulterior a fost cercetat în stare de libertate. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Dumitru Cristea (teren intravilan, clădire şi anexă) situate în Târgu Jiu şi poprirea sumei de 61.867 de lei, deţinută de fostul director într-un cont bancar. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât Mugurel Surupăceanu a dobândit între timp calitatea de deputat.
Surupăceanu este cercetat de procurorii DNA şi într-un dosar ce vizează achiziţionarea de către ROMSILVA a unui buldotanc pe care a fost plătită suma de 300.000 de dolari. Utilajul fusese cumpărat cu numai 6.250 de dolari de o firmă controlată de Surupăceanu, după care revândut către ROMSILVA. De altfel, fostul director al ROMSILVA, Ion Dumitru, a şi fost trimis în judecată în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII