14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateANP susține că Paul Valută a refuzat tratamentul medical în penitenciar

ANP susține că Paul Valută a refuzat tratamentul medical în penitenciar

Administrația Națională a Penitenciarelor susține că iranianul Jahani Farid, deținutul care a murit după ce a făcut greva foamei, a refuzat în mod repetat tratamentul medical, dorind prin acest mod să fie pus în libertate.

Surse din ANP afirmă că deţinutul vroia să mănânce numai anumite feluri de mancare şi a făcut greva foamei încercând să obţină din partea instanţei o sentinţă de eliberare din arestul preventiv.

Iranianul Jahani Farid, implicat în frauda de la sucursala BRD Craiova, a murit, sâmbătă dimineaţă, în Spitalul Judeţean din Timişoara, internat fiind într-o stare gravă la secţia de terapie intensivă după ce s-a aflat în greva foamei în penitenciar, informează Agenţia NewsIn.

"A decedat astăzi (sâmbătă, n.r.) la ora 11.30. Era internat la secţia de terapie intensivă. A fost internat la noi din 14 decembrie 2008”, au declarat, pentru corespondentul NewsIn, angajaţii Spitalului Judeţean din Timişoara de la Biroul de Internări. Potrivit sursei citate, bărbatul a ajuns la spital după ce se afla într-o stare deplorabilă, refuzând să mănânce cât timp a fost încarcerat la Penitenciarul din Timişoara.

Farid Jahani, zis Paul Valută, a fost arestat în februarie 2008, pentru implicare într-o fraudă de peste două milioane de euro de la BRD Craiova.
În frauda BRD Craiova sunt judecate şase persoane, de săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire, apartenenţă şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.  Cele şase persoane trimise în judecată în aceast dosar au fost acuzate, iniţial, de procurorii DIICOT Timişoara de spălare de bani, aderare la un grup de crimă organizată şi infracţiuni din domeniul informaticii. Prejudiciul creat instituţiei bancare, la începutul lunii februarie, a fost de 8 milioane de lei.

Între cei arestaţi se afla şi Farid Jahani, un cunoscut om de afaceri din Craiova, de origine iraniană, pe care anchetatorii îl consideră a fi “creierul” filierei prin care s-a devalizat banca.

Pe 5 februarie 2008, ofiţerii Crimei Organizate Craiova, la solicitarea procurorilor timişoreni, au reţinut-o pe casiera de la filiala BRD Craiova, Mihaela Rosana Biţu, care a transferat ilegal 2,2 milioane de euro în conturi private. Femeia s-a folosit ilegal de parola de acces a directorului sucursalei, jumătate din sumă fiind virată pe numele lui Osman Tunc, cetăţean turc stabilit la Bucureşti. Restul banilor au ajuns la Timişoara, în contul lui Doru Meosu. Pe 1 februarie, Meosu a reuşit să ridice suma de 30.000 de euro. Rând pe rând, au fost arestaţi, în decurs de câteva zile, toţi complicii casierei: Doru Meosu, Paul Mînzu, cetăţeanul turc Osman Tunc şi Eugen Florescu.
Afacerea urma, potrivit anchetatorilor, să se deruleze prin intermediul a două filiere, una românească şi alta turcească, iar o parte însemnată din bani urmau să alimenteze conturile teroriste din Orientul Mijlociu.

La un moment dat, iranianul Jahani Farid, a fost transportat din penitenciarul de maximă Siguranţă Timişoara la Spitalul Jilava, după ce a refuzat comunicarea, hrana şi apa. La Jilava urma să i se facă o expertiză psihiatrică şi să i se administreze tratamentul adecvat.

La părăsirea Penitenciarului timişorean, Jahani Farid avea o treime din greutatea de circa 130 de kilograme pe care o avea când a fost arestat. Anul trecut a fost internat în stare gravă la Spitalul Judeţean din Timişoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII