19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorităţile publice trebuie să reducă la jumătate cheltuielile pentru maşini şi mobilă în 2009

Autorităţile publice trebuie să reducă la jumătate cheltuielile pentru maşini şi mobilă în 2009

Autorităţile publice trebuie să reducă cu 50% cheltuielile pentru autoturisme, mobilier şi birotică în 2009, comparativ cu anul 2008, iar funcţiile de conducere din sistemul public vor avea o pondere de cel mult 12% din numărul total al funcţiilor publice, a decis marţi Guvernul.

Guvernul a mai decis că secretarii şi subsecretarii de stat vor călători în 2009 doar la clasa "economic", iar personalul din administraţie trimis în deplasări externe va utiliza în străinătate mijloacele de transport în comun, nu taxiurile. "Ştiu că vor trezi zâmbete asemenea măsuri, dar semnalul vreau să fie foarte clar în tot sistemul: este un an în care trebuie să economisim de peste tot. Chiar dacă aceste măsuri nu vor avea impact bugetar extraordinar sub aspectul economiilor, dar vreau să se înţeleagă încă o dată în primul rând faptul că demnitarii sunt primii care strâng cureaua în aceste vremuri de criză", a spus Boc

Printr-o altă decizie adoptată în şedinţa de marţi, Executivul a interzis angajaţilor statului să cumuleze pensia cu salariul, iar cei care au beneficiat de salarii compensatorii la pensionare şi doresc să lucreze în continuare în sistemul public vor fi obligaţi să returneze salariile compensatorii în termen de 30 de zile. Prim-ministrul a precizat că cele mai multe cazuri se regăsesc în domeniile Justiţiei, Armatei şi Internelor. Potrivit unei evaluări prezentate de Boc, doar în stucturile centrale ale Ministerului Internelor sunt aproximativ 350 de astfel de cazuri.Emil Boc a spus că una dintre persoanele vizate de această decizie a Guvernului este ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, care a beneficiat, la pensionare, de plata unor compensaţii de "aproape un miliard de lei (vechi, n.r.)".

"Este o chestiune care în ultimă instanţă vizează şi un efect curativ al sistemului de a pune ordine şi de a stabili foarte clar cine şi cum câştigă în sistemul nostru public, pentru că principala noastră preocupare este să gestionăm cât mai bine banul public. Or, nu este firesc ca o persoană care a luat cu ocazia pensionării sume compensatorii de ordinul miliardelor de lei a doua zi să se reîncadreze pe o poziţie publică într-un minister, să cumuleze pensia cu salariul, în detrimentul, repet, al banului public, care trebuie, mai ales într-un asemenea context de criză, să fie foarte bine gestionat", a explicat Boc.

În şedinţa anterioară, Executivul a mai decis ca bugetele pe anul 2009 elaborate de ordonatorii principali de credit să prevadă cheltuieli pentru servicii şi bunuri cu 15% mai mici decât în bugetele pe anul 2008. În plus, concursurile pentru ocuparea a circa 145.000 de posturi vacante din instituţiile şi autorităţile publice vor fi suspendate. Remuneraţia şefilor agenţiilor şi autorităţilor guvernamentale, ai regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale la care statul este acţionar unic sau majoritar va fi redusă la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat – respectiv la 4800 de lei net. În plus, membrii consiliilor de administraţie ale societăţilor cu capital parţial sau majoritar de stat vor primi în 2009 o indemnizaţie egală cu 1% din indemnizaţia directorilor sau preşedinţilor consiliilor de administraţie (CA). Astfel, având în vedere că salariul unui director de companie de stat va fi de 4.800 de lei, un membru al consiliului de administraţie va primi pe viitor 48 de lei. În prezent, indemnizaţia membrului CA este de 20% din cea a directorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU