19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlro întinde mâna la stat

Alro întinde mâna la stat

După presiunile făcute de sindicalişti prin două proteste de amploare împotriva disponibilizărilor de personal, Alro Slatina intenţionează să solicite sprijin financiar din partea statului pentru a depăşi efectele crizei economice.

 

Gheorghe Dobra, directorul general al SC Alro SA, şi Marian Năstase, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) şi director al grupului Vimetco România, s-au întâlnit miercuri, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, „la masa negocierilor“. Alături de primarul oraşului, Darius Vâlcov, sindicaliştii, deputaţii de Olt Marin Bobeş, Daniel Bărbulescu şi Nicolae Stan, senatorii Mihai Niţă şi Ion Toma, precum şi reprezentanţii conducerii executive a societăţii au încercat să elaboreze un plan prin care Alro şi angajaţii săi să nu aibă de suferit, ocolindu-se astfel restructurarea anunţată de proprietarul fabricii.

 

Soluţii

 

După mai bine de două ore, s-a ajuns la câteva concluzii. Cei prezenţi au decis constituirea unei comisii de specialişti care să facă o nouă evaluare a situaţiei în care se află societatea şi apoi, în funcţie de rezultat, să întreprindă demersurile necesare pentru a solicita un sprijin financiar de la stat. „Ne aflăm într-o situaţie deosebită. Este mult mai grav decât ne-am imaginat. După o nouă analiză, vom vedea ce sprijin vom solicita de la stat şi dacă se vor mai impune sau nu disponibilizarea de personal şi reducerea producţiei. Este prematur să precizez o sumă“, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al SC Alro SA Slatina.

Din comisie ar putea face parte nu doar specialişti, ci şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi parlamentari. Dobra a mai precizat că efectele crizei economice asupra societăţii au fost anticipate încă din luna iunie, când a fost demarat programul de restructurare. La toate acestea s-a adăugat şi evoluţia nefavorabilă a pieţei aluminiului. „Anul trecut am redus costurile cu peste 13 milioane de dolari, la o cifră de afaceri de 900 de milioane de dolari. Avem un pachet de soluţii şi 24 de variante de buget. Pentru început, am renegociat contractul colectiv de muncă pentru anul 2009, fără creşteri salariale, am redus din prime şi din personal. Ne-am mişcat repede cu reducerea costurilor, dar piaţa s-a mişcat şi mai rapid. Ideea este să scădem costurile. Se acţionează pe vânzarea de produse cu taxă pe valoare adăugată mare“, a mai spus el.

CA al Alro a demarat, de asemenea, o analiză a activităţii societăţii. „Urmare a şedinţei de ieri (23 decembrie – n.r.), Consiliul de Administraţie al Alro a cerut revizuirea analizei privind activitatea şi bugetul companiei pentru 2009, care va include reexaminarea nivelului producţiei şi a numărului de angajaţi. După finalizarea analizei, CA se va reuni, în luna ianuarie, pentru a aproba programul de activitate pe 2009“, se arată pe site-ul societăţii.

 

Boc vrea să sprijine Alro

 

Premierul Emil Boc şi-a manifestat intenţia de a ajuta societatea, a anunţat senatorul Ion Toma. Acesta a făcut public faptul că între el şi premier au avut loc discuţii pe tema crizei de la Alro şi a lăsat să se înţeleagă faptul că Emil Boc este dispus să salveze combinatul de la Slatina de efectele crizei. „Premierul a fost informat despre situaţia de la Alro şi este dispus chiar să vină la Slatina pentru a căuta soluţii. Grupul de lucru care va analiza situaţia de la societatea slătineană va lua în considerare şi păstrarea locurilor de muncă, pentru că nu vrem să aibă loc disponibilizări“, a declarat Toma.

 

Istoric

 

Peste 3.000 de slătineni au participat marţi, în faţa sediului administrativ al societăţii Alro, la un miting de protest, după ce conducerea combinatului anunţase în urmă cu două săptămâni intenţia de a reduce producţia la jumătate şi de a disponibiliza 50% din salariaţi. Pe 19 decembrie a avut loc prima mişcare a angajaţilor Alro, când în faţa societăţii s-au adunat liderii celor şase sindicate şi aproximativ 1.500 de muncitori care au fost informaţi oficial despre decizia luată de acţionarul majoritar, oligarhul rus Vitaly Mashitski.

În ziua următoare, country managerul societăţii, Marian Năstase, prezent la Slatina pentru renegocierea contractului de muncă, a lansat ideea că în ceea ce priveşte disponibilizările anunţate ar mai fi de discutat, dacă patronatul ar primi facilităţi suplimentare, cum ar fi acordarea de energie electrică subvenţionată pentru hala 9. Cu două zile înaintea Crăciunului, mai-marii judeţului şi o parte din conducerea societăţii au stabilit că singura soluţie pentru a salva Alro este ajutorul de stat. Rămâne de văzut dacă obţinerea acestui sprijin va înlătura efectele crizei şi va păstra numărul muncitorilor care lucrează acum la Alro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII