23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate19 ani de la izbucnirea Revoluţiei în Capitală

19 ani de la izbucnirea Revoluţiei în Capitală

Astăzi se împlinesc 19 ani de când flacăra revoluţiei izbucnite la Timişoara a curprins şi Capitala. Pe 21 decembrie 1989 începea ultimul act al căderii regimului comunist şi primii eroi îşi pierdeau viaţa sub tirul armatei. Astăzi în toată ţara eroii revoluţiei sunt comemoraţi, iar la Cimitirul eroilor din Capitală au loc depuneri de coroane. Acolo se află reprezentanţi ai MapN, foşti revoluţionari, rude ale celor care au murit în 1989 şi personolităţi politice, printre care Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

În urmă cu 19 ani, Ceauşescu a ieşit la balcon pentru a înfiera acţiunile de la Timişoara. Mitingul din capitală, din dimineaţa zilei de 21 decembrie, s-a transformat dintr-o manifestaţie de lăudare a partidului şi a conducătorului iubit, într-un protest deschis faţă de regimul comunist. Mitingul a început cu vechile sloganuri de proslăvire a regimului, dar discursul a fost întrerupt brusc de murmurul mulţimii. Încercarea lui Ceauşescu de a-i linişti pe bucureşteni nu a avut succes. Mulţimea s-a împrăştiat curând, dar unii manifestanţi au schimbat sloganurile ceauşiste cu strigăte şi scandări împotriva Ceauşeştilor. Puţin după ora prânzului, muncitorii marilor platforme industriale au părăsit lucrul şi s-au alăturat demonstranţilor. Autorităţile au răspuns prin dislocarea unei unităţi de blindate în centrul oraşului pentru protejarea Comitetului Central şi prin constituirea unui Comandament militar unic, în fruntea căruia a fost numit generalul Vasile Milea. Protestatarii au construit baricade în centrul oraşului, iar spre seară Ceauşescu a cerut armatei deschiderea focului asupra manifestanţilor.

Noaptea a adus acalmie, iar pe 22 decembrie revoluţia de schimbare a regimului comunist nu a mai putut fi oprită. Tineri cu piepturile goale au stat ca nişte baricade vii în faţa armatei, care a trecut de partea revoluţionarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII