12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBecali, cu „Valiza“ în instanţă

Becali, cu „Valiza“ în instanţă

Gigi Becali, Victor Piţurcă şi Teia Sponte au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul valizei cu bani de la Cluj.

 

Procurorii anticorupţie i-au trimis ieri în judecată pe Gigi Becali, finanţatorul echipei Steaua, pe Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua, şi pe Victor Piţurcă, antrenorul echipei naţionale de fotbal, în dosarul „Valiza“. Potrivit unui comunicat al DNA, Becali este acuzat de două infracţiuni de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, Teia Sponte este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Victor Piţurcă – de favorizarea infractorului. Au mai fost deferiţi justiţiei avocata Florentina Alina Ciul, Radu Marino şi Raul Volcinschi, acuzaţi de favorizarea infractorului în legătură cu infracţiuni de corupţie.

 

Stimulente pentru două meciuri

 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 11 mai 2006, Gigi Becali, în calitate de finanţator şi acţionar la Steaua Bucureşti, a promis fiecărui jucător de fotbal al clubului Gloria Bistriţa sume de bani cuprinse între 5.000 – 10.000 de euro, pentru ca aceştia să-şi îndeplinească atribuţiile de apărare corectă a şanselor de joc şi pentru obţinerea unui rezultat favorabil în meciul cu echipa Rapid Bucureşti, programat pe 12 mai 2006, în cadrul etapei a 27-a din campionatul naţional de fotbal – Divizia A.

În comunicatul DNA se mai arată că, într-o acţiune separată, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit şi suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a campionatului naţional de fotbal – Liga I (aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare), pentru ca aceştia să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu prevăzute în contractele de joc, Regulamentul intern şi în Regulamentul FRF, constând în apărarea corectă a şanselor de joc pentru obţinerea unei victorii în meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008.

Procurorii susţin că Becali ar fi fost sprijinit de Teia Sponte, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Stelei, care, în perioada 6-7 mai 2008, s-a deplasat în Cluj-Napoca, având asupra sa 1.700.000 de euro, care reprezenta oferta financiară pentru jucătorii de fotbal ai Universităţii Cluj. Acesta garanta, în numele finanţatorului clubului Steaua, atât existenţa banilor, cât şi posibila remitere a acestora, în funcţie de rezultatul meciului dintre „U“ Cluj şi CFR Cluj.

 

Acte false pentru acoperirea şpăgilor

 

Pentru a fi exonerat de o posibilă răspundere penală sau disciplinară, arată DNA, George Becali a iniţiat şi a participat la întocmirea, pe 19 mai 2008, a două antecontracte de vânzare-cumpărare cu menţiuni nereale sub aspectul datei, conţinutului şi voinţei reale a părţilor. Înscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atât în prezenta cauză penală, cât şi în cadrul anchetei disciplinare efectuate de organismele jurisdicţionale ale Federaţiei Române de Fotbal.

Anchetatorii afirmă că Radu Gheorghe Marino, Alina Florentina Ciul, Raul Volcinschi şi Victor Piţurcă au acţionat cu bună ştiinţă, din iniţiativa lui Becali, la perfectarea frauduloasă a celor două antecontracte de vânzare-cumpărare false, iar ulterior, în cadrul anchetei, au dat declaraţii mincinoase, confirmând variantele false de apărare ale inculpaţilor George Becali şi Teia Sponte, în scopul de a zădărnici urmărirea penală şi de a-i ajuta să scape de o posibilă răspundere penală. Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Cluj.

Bendorfean – nevinovat

 

DNA a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un nou dosar penal, pentru infracţiunea de luare de mită, faţă de Anton Doboş, preşedintele U Cluj. În ceea ce-l priveşte pe partenerul său de afaceri, Traian Bendorfean, cercetat pentru complicitate la luare de mită, acesta a fost scos de sub urmărire penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII