15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNinsori record pentru ultimii 80 de ani în Austria şi ploi puternice în Italia

Ninsori record pentru ultimii 80 de ani în Austria şi ploi puternice în Italia

Ninsori record pentru ultimii 80 de ani au perturbat ieri circulaţia în sudul Austriei, în timp ce sudul Italiei este afectat de inudaţii, în urma ploilor abundente, transmite astăzi AFP.

Ninsorile au îngreunat circulaţia feroviară şi rutieră vineri în sudul Austriei şi au provocat întreruperi de curent electric, autorităţile avertizând că există riscuri foarte mari de avalanşe.

În valea Gailtal situată în landul Carinthia, stratul de zăpadă care a căzut în ultimele 48 de ore a atins 102 centrimetri, un record pentru ultimii 80 de ani, potrivit centrului meteorologic austriac ZAMG. În valea Lesachtal, stratul de zăpadă a ajuns la 160 – 200 de centimetri, potrivit unor surse neoficiale.

Vremea nefavorabilă a provocat închiderea drumurilor din landurile Carinthia şi Tirol, printre care şi a celor de acces spre două staţiuni de ski.

Căile ferate austriece au anunţat suspendarea traficului feroviar între Villach şi Udine (oraş din nord-vestul Italiei), iar funcţionarea liniilor feroviare locale a fost întreruptă. Compania căilor ferate a apelat la armată pentru a păstra în stare de funcţionare alte linii feroviare.

Aproximativ 3.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, după ce cablurile s-au rupt sub greutatea zăpezii sau au fost smulse de copacii care au căzut.

În Tirol a fost necesară intervenţia pompierilor pentru a înlătura zăpada de pe acoperişurile caselor, care ameninţau să se prăbuşească. O masă de zăpadă cu o suprafaţă de 35 de metri a căzut de pe acoperişul unei clădiri, distrugând şase maşini. Incidentul nu s-a soldat însă cu nicio victimă.

Autorităţile din valea Lesachtal, unde o avalanşă a provocat pagube materiale, dar nicio victimă, le-au cerut locuitorilor să înlăture zăpada de pe acoperişurile propriilor case.

Şcolile au rămas închise pentru a doua zi consecutiv în oraşele Spittal şi Hermagor din Carinthia.

Pe de ală parte, ploile abundente şi vântul puternic care afectează Italia începând de miercuri au provocat moartea a trei persoane, iar la Roma râul Tibru, care a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, continua să crească şi urma să atingă un record în noaptea de vineri spre sâmbătă.

În Calabria, aproximativ 800 de câini au murit sau au fost daţi dispăruţi după ce râul Petrace s-a revărsat vineri, inundând adăpostul unde se aflau animalele, a anunţat vineri agenţia ANSA. Adăpostul găzduia 1.070 de câini, dintre care numai 270 au mai putut fi salvaţi, pentru aceştia urmând a fi găsit un nou adăpost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS