21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalarii de avarie la Termoficarea din Calafat

Salarii de avarie la Termoficarea din Calafat

Cei 130 de angajaţi ai Uzinei Termice din Calafat, furnizorul de căldură al oraşului, au ajuns în pragul disperării. Oamenii nu şi-au primit salariile pe ultimele cinci luni. În noiembrie, abia au luat avansul pe luna august, iar lichidarea urmează în decembrie.

 

SC Uzina Termică SA din Calafat, producătorul de energie termică pentru municipiu, pare să nu mai scape de probleme. Ea îşi duce existenţa sub imperiul problemelor, mai ales de natură financiară. De data aceasta, are datorii chiar către propriii angajaţi, cărora le plăteşte salariile cu cinci luni întârziere. Cei 130 de calafeteni angajaţi ai Uzinei sunt în pragul disperării, pentru că au ajuns la sfârşitul anului şi abia au primit o sută, două de lei, avansul pe luna august. Oamenii nu ştiu ce să mai facă, nu au ce să le pună copiilor pe masă, alţii au contractat împrumuturi la bănci şi acum sunt în imposibilitatea de a-şi plăti ratele. Au ajuns să mai muncească pe ici, pe colo, ca să facă rost de un ban, că altfel ar muri de foame. Cu toate acestea, nu îndrăznesc să se plângă, de teamă să nu rămână fără un loc de muncă. Au ajuns să nu mai aibă încredere nici în liderii de sindicat, despre care spun că s-au aliat cu conducerea şi au uitat de interesele muncitorilor, cărora le-a ajuns cuţitul la os.

Actuala conducere dă vina pe cea veche, care adusese acest mastodont în pragul falimentului. „Când am venit la conducerea Uzinei, era la un pas de faliment. Am reuşit redresarea ei şi să o menţin pe linia de plutire. Oamenii sunt îndreptăţiţi să se plângă, dar societatea este supradimensionată, aşa cum a fost ea gândită în perioada comunistă să livreze abur tehnologic atât pentru populaţie, cât şi pentru platformele industriale existente la acea dată. Numai acestea reprezentau peste 90% din consumatori. Acum livrăm căldură numai pentru consumatorii casnici – 3.000 de apartamente, reprezentând cam 7% din portofoliul de consumatori. Aşadar, problemele sunt inerente. Cu salariile sunt într-adevăr probleme, dar am reuşit să mai plătim din ele. Când am preluat societatea, nu se plătiseră salariile pe opt luni în urmă. Acum am mai redus din ele, dar tot nu am ajuns la zi“, a declarat directorul UT Calafat, Nicolae Ştefan.

Autorităţile locale dau garanţii că susţin actuala conducere şi că Uzina este pe drumul cel bun. Consiliul local, acţionarul majoritar, şi-a plătit toate datoriile, iar în conturile societăţii au intrat şi banii de la subvenţiile pentru căldură. La aceştia se vor adăuga şi facturile consumatorilor casnici, dar către sfârşitul anului. „Este pentru prima dată când primăria îşi plăteşte datoriile în totalitate faţă de producătorul de agent termic al oraşului. Erau restanţe de ordinul miliardelor (de lei vechi – n.r.), dar eu susţin Termoficarea şi am considerat că este necesar să elimin aceste debite pe care le aveam înregistrate prin instituţiile din subordinea noastră“, a afirmat primarul oraşului Calafat, Mircea Guţă.

 

Ameninţarea frigului

 

Altă problemă a Uzinei Termice din Calafat o constituie stocurile de combustibil din depozitele societăţii. Cele 2.600 de tone de păcură nu asigură necesarul producerii aburului tehnologic pentru încălzirea oraşului de la malul Dunării în această iarnă. Aşadar, conducerea şi autorităţile locale trebuie să se dea peste cap şi să mai facă rost de o mie de tone ca să asigure căldură în casele calafetenilor, dar şi în unităţile sanitare şi de învăţământ ale oraşului. „Am obţinut 2.000 de tone de la rezerva de stat. Am achiziţionat prin licitaţie publică alte 600 de tone. Sunt suficiente pentru a asigura căldură consumatorilor până după Sărbători. Am mai avea nevoie de 1.500 de tone ca să trecem peste anotimpul rece“, a adăugat Ştefan.

Cu toate că preţul gigacaloriei produse la Uzina din Calafat este unul dintre cele mai mari din ţară, acesta nu acoperă costurile de producţie. De la poarta producătorului termic, gigacaloria pleacă la preţul de 239,7 lei, iar ce se mai adaugă în factura la întreţinere secătuieşte bugetul beneficiarilor. Adică al calafetenilor de rând, care în fiecare iarnă trăiesc sub ameninţarea că vor îngheţa bocnă în case.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII