11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA au efectuat cu succes un test "foarte realist" în cadrul scutului antirachetă

SUA au efectuat cu succes un test „foarte realist” în cadrul scutului antirachetă

Pentagonul a efectuat cu succes vineri un test "foarte realist" de interceptare a unei rachete cu rază lungă de acţiune, considerat crucial pentru formarea unui scut antirachetă în Europa de Est, relatează AFP.

"Am reuşit interceptarea" la ora locală 15.29 (22.29, ora României), a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman.

O rachetă interceptoare a fost lansată de la baza aeriană din Vandenberg, în California, în timp ce ţinta – o ogivă fictivă – a fost lansată de pe insula Kodiak din Alaska.

A fost testul opt de interceptare reuşit din cele 13 realizate de Pentagon din 1999.

Racheta interceptoare este condusă pe traiectoria rachetei cu rază lungă de acţiune, apoi este lansat un "vehicul ucigaş" elaborat pentru a intra în coliziune cu aceasta. Circa 100 miliarde de dolari au fost deja alocaţi pentru dezvoltarea acestui sistem controversat de apărare, care vizează contracararea unui atac din partea unor state problematice, ca Iranul.

Eficienţa programului scutului antirachetă american, pe care SUA vor să-l extindă în Polonia şi Cehia, estre pus sub semnul întrebării de unii cercetători.

Whitman a asigurat vineri, înainte de test, că "acest exerciţiu va fi foarte realist". Testul intervine într-un moment critic pentru program, în condiţiile în care preşedintele ales Barack Obama se pregăteşte să preia funcţia la 20 ianuarie. Dennis McDonough, consilierul pe politică externă al aceastuia, a spus recent că preşedintele ales doreşte desfăşurarea unui sistem de apărare antirachetă "în momentul în care tehnologia îşi va demonstra viabilitatea".

Premierul rus Vladimir Putin i-a cerut lui Obama să renunţe la acest proiect, avertizând în legătură cu un "răspuns adecvat" din partea Moscovei, iar preşedintele Dmitri Medvedev a spus în noiembrie că ţara sa va desfăşura rachete Iskander în regiunea Kaliningrad, enclavă rusă înconjurată de ţări UE, pentru a "neutraliza" elementele scutului american.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU