22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarburanţii se ieftinesc, alimentele nu

Carburanţii se ieftinesc, alimentele nu

Pâinea, lactatele şi mezelurile nu se vor ieftini ca urmare a reducerii preţurilor la carburanţi pentru că, potrivit reprezentanţilor patronatelor de profil, combustibilii au o pondere foarte mică în preţ.

Preţul carburanţilor a scăzut, în cursul acestei săptămâni, la nivelul înregistrat în urmă cu aproximativ trei ani, după ce preţul petrolului a coborât sub 50 dolari/baril. Un preţ mai mic la carburanţi nu înseamnă însă şi alimente mai ieftine, după cum susţin reprezentanţii unor patronate din domeniu.

„Ieftinirea benzinei nu va duce automat şi la ieftinirea produselor alimentare. Cele două nu au nici o legătură. Primii care ar trebui să-şi ieftinească serviciile sunt transportatorii, nu noi. Costurile cu benzina reprezintă aproximativ 0,1% din preţul final al produselor noastre, adică un procent mult prea mic pentru a face o diferenţă“, a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Preţul laptelui nu va suferi modificări. „Puterea de cumpărare a românului a scăzut în ultimele luni, dar asta nu se va reflecta în preţul laptelui datorită reducerii preţului la carburanţi“, a precizat directorul executiv al patronatului din industria laptelui, Valentin Blănaru.

Scăderea preţului la carburanţi nu va duce nici la o ieftinire a pâinii, deoarece influenţa carburanţilor este foarte mică, iar reducerea de costuri nu va fi decât una insignfiantă, de doar 0,2%, potrivit preşedintelui patronatului din morărit şi panificaţie Rompan, Aurel Popescu.

Singurii care au anunţat până acum ieftiniri sunt unii operatori din domeniul taximetriei. Preţurile călătoriilor cu taxiul vor scădea la unii operatori chiar şi cu 20%, începând din luna ianuarie 2009, pe fondul ieftinirii carburanţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII