17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE cere maşini mai puţin poluante

UE cere maşini mai puţin poluante

Producătorii auto europeni trebuie să reducă emisiile de dioxid de carbon ale autoturismelor noi, cu 18%, în următorii şase ani, potrivit unei înţelegeri la care s-a ajuns luni în cadrul UE, în urma unui conflict între organizaţiile ecologiste şi reprezentanţii industriei auto, arată Reuters.

„Înţelegerea este echitabilă atât în privinţa protecţiei mediului, cât şi pentru industria auto europeană, puternic afectată de criza actuală“, a declarat luni, pentru Reuters, parlamentarul britanic Martin Callanan.

Hotărârea a fost criticată însă de reprezentanţii organizaţiilor de mediu. Emisiile de dioxid de carbon ale maşinilor noi vor scădea la 130 grame pe kilometru. Măsura trebuie să fie aprobată de Parlamentul European şi de cele 27 de state membre ale UE, înainte de a deveni lege, însă modificări ample nu sunt aşteptate.

Deşi executivul european a propus ca emisiile de dioxid de carbon să fie eliminate total până în 2012, Germania s-a opus demersului, pentru a proteja companiile auto autohtone, BMW şi Mercedes.

Emisiile de noxe ar trebui să scadă cu 40%, la 95 grame pe kilometru, până în 2020, ceea ce ar putea duce la o creştere a vânzărilor de maşini alimentate electric şi a modelelor hibrid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII