14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBeligan, Dinică, Pintilie, Câlţia, Manolescu - decoraţi de Băsescu pentru că au promovat România

Beligan, Dinică, Pintilie, Câlţia, Manolescu – decoraţi de Băsescu pentru că au promovat România

Actorii Radu Beligan şi Gheorghe Dinică, regizorul Lucian Pintilie, scriitorul Nicolae Manolescu, pictorul Ştefan Câlţia, poeta Ana Blandiana, istoricul Şerban Papacostea şi soprana Mariana Nicolescu sunt printre personalităţile culturale decorate azi, de Ziua Naţională, de Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a primit în această seară, la Palatul Cotroceni, înainte de recepţia oferită pentru celebrarea Zilei Naţionale a României, paisprezece oameni de cultură români, din diferite domenii de activitate, pe care i-a decorat în semn de apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba culturii şi ştiinţei româneşti dar şi pentru că au promovat valorile româneşti în lume.

Cunoscutul actor Radu Beligan, regizorul Lucian Pintilie, scriitorul Nicolae Manolescu şi soprana Mariana Nicolesco au primit, luni, la Palatul Cotroceni, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce. Aceeaşi distincţie i-a fost acordată şi regizorului Andrei Şerban, însă în lipsă, deoarece acesta se află în Statele Unite.

Pictorul Ştefan Câlţia şi actorii Gheorghe Dinică şi Marin Moraru au primit din partea şefului statului, cu ocazia Zilei Naţionale, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce. Poetei Ana Blandiana, care se află la Bruxelles, i-a fost oferită aceeaşi distincţie, în lipsă.

Directorul artistic al Orchestrelor şi Corului Radio, Nicolae Costin şi istoricilor Şerban Papacostea şi Andrei Pippidi le-a fost oferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

Cu prilejul Zilei Naţionale au fost decoraţi şi pictorul Marin Gherasim, cu "Steaua României" în grad de Comandor, profesorul universitar Virgiliu Jorj Stoenescu, cu Ordinul "Steaua României" în grad de Ofiţer, soprana Maria Slătinaru-Nistor, cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor şi naistul Nicolae Voiculeţ, cu "Meritul Cultural" în grad de Cavaler.

Disidentului anticomunist Vasile Paraschiv i-a fost oferită distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, decoraţie pe care a refuzat-o.

La finalul ceremoniei, şeful statului le-a mulţumit pentru prezenţă invitaţilor săi, spunând că se simte onorat să stea în preajma unor oameni pe care îi respectă foarte mult pentru inteligenţă, talent şi dăruire. "Ceea ce faceţi pentru România poate fi comparat cu ceea ce noi căutăm de ani de zile să facem pe bani mulţi – sunteţi elemente de reprezentare, aşa numitul brand de ţară", a spus Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII