12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmendă de 700 de euro pentru cerşit

Amendă de 700 de euro pentru cerşit

Irlanda va începe prima reformă majoră a legislaţiei sale privind cerşetoria, care data de la Marea Foamete din 1840, modificările vizând combaterea mai eficientă a bandelor organizate, au anunţat azi surse de la Ministerul Justiţiei, citate de AFP.
Proiectul de lege prevede să facă din cerşetoria agresivă o infracţiune de încălcare a ordinii publice. Cerşetoria ca atare nu va fi însă interzisă, pentru că un judecător de la Înalta Curte irlandeză a decis anul trecut că dreptul la libertatea de expresie şi de comunicare prevăzut în Constituţia din 1937 se aplică şi cerşetorilor.
Reforma avută în vedere va permite poliţiei să ia măsuri mai eficiente împotriva bandelor organizate care exploatează persoane în unele cazuri foarte tinere, a explicat ministrul justiţiei, Dermot Ahern, citat pe site-ul ministerului.
Noua lege va permite poliţiei să intervină în caz de "comportament inacceptabil precum hărţuirea, obstrucţionarea sau intimidarea agresivă" din partea cerşetorului, potrivit ministrului. Contravenienţii riscă o pedeapsă maximă de o lună de închisoare sau o amendă de 700 de de euro.
"Ştiu că cerşetoria agresivă pune multe probleme comercianţilor şi comunităţilor locale", a adăugat Ahern. "Sunt convins că acţionăm în mod eficient. Legea actuală este complet depăşită", a spus el.
Cerşitul poate fi o activitate lucrativă în Irlanda: în 2006, un imigrant polonez de 28 de ani arestat în timp ce cerşea în faţa unei biserici avea asupra lui 11.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII