16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Braziliei a discutat cu Fidel Castro şi acesta i s-a părut foarte lucid şi activ

Preşedintele Braziliei a discutat cu Fidel Castro şi acesta i s-a părut foarte lucid şi activ

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a discutat vineri despre responsabilitatea ţărilor bogate în actuala criză financiară, cu un Fidel Castro "foarte activ", în timpul unei vizite la Havana, transmite astăzi AFP.

Ca şi în timpul precedentei sale vizite în Cuba, în ianuarie, Lula a fost primit de Fidel Castro în "reşedinţa sa medicală". Preşedintele brazilian a spus că Fidel i-a făcut impresia unui om "foarte lucid şi foarte activ", potrivit unui membru al delegaţiei braziliene.

"Am vorbit cu Fidel despre criză şi suntem 100% de acord asupra responsabilităţii ţărilor bogate", a declarat Lula după ce a cerut încă o dată o reformă a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, pe care le consideră ineficiente.

Raul Castro, care l-a condus pe omologul său la aeroport, a declarat că Lula a fost "să îl salute un sfert de oră (…) pe comandantul-şef", dar acesta l-a "reţinut aproape două ore".

Figură legendară a comunistului, Fidel Castro, în vârstă de 82 de ani, care a apărut ultima oară în public în iulie 2006, i-a cedat definitiv puterea fratelui său în februarie, din motive de sănătate. El rămâne însă prezent şi influent, mai ales prin intermediul "reflecţiilor" publicate foarte frecvent pe internet şi în presa locală.

Într-un comentariu publicat după plecarea lui Lula pe site-ul cubadebate.cu, Fidel Castro a apreciat că dacă republicanul John McCain câştigă alegerile din SUA, nu va putea conta pe sprijinul Braziliei. Potrivit lui Fidel, Lula a declarat că "ar fi extraordinar" ca la Casa Albă să se instaleze un preşedinte de culoare, aluzie la democratul Barack Obama, favorabil unei destineri în relaţiile cu Havana.

Lula a anunţat, pe de altă parte, că Raul Castro va efectua o primă vizită oficială în străinătate ca preşedinte şi succesor al fratelui său Fidel în cadrul unui summit consacrat dezvoltării ţărilor din America Latină şi Caraibe, care va avea loc în 16-17 decembrie în Brazilia.

Cu ocazia vizitei lui Lula, societăţile petroliere de stat braziliană şi cubaneză Petrobras şi Cupet, au încheiat un acord de cooperare. Potrivit contractului, societatea braziliană va putea prospecta în Cuba timp de şapte ani într-o zonă de 1.600 de km2, la o adâncime de 500-1.600 de metri, potrivit Petrobras. Dacă va găsi petrol, Petrobas are un contract de exploatare în comun cu Cupet pentru 25 de ani şi va face investiţii iniţiale de opt milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU