14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile vor primi din nou medicamente compensate şi gratuite

Farmaciile vor primi din nou medicamente compensate şi gratuite

După criza medicamentelor anunţată de farmacişti în urmă cu două săptămâni, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a ajuns la un acord cu producăorii ş distribuitorii de medicamente care au reluat de atăzi aprovizionarea farmaciilor. Astfel, 2.500 de produse vor avea acelaşi preţ, iar 1.500 se vor ieftini. Potrivit noii metodologii, care va fi valabilă doar până la sfârşitul anului, preţul extern la intrarea în ţară se va calcula pentru fiecare medicament în parte în raport cu media celor mai mici trei preţuri din 12 ţări ale Uniunii Europeane. Pentru celelalte medicamente, româneşti sau de import, cuprinse în Catalogul Naţional de Medi­camente, necom­pensate, tarifele nu se modifică.
La preţul final se mai adaugă marja de distribuţie, stabilită la 12% pentru medica­mentele din programele naţionale, 14% pentru celelalte medica­mente din lista de compensate şi gratuite şi 16% pentru restul medica­mentelor, al căror preţ nu s-a modificat. Adaosul comercial al farmaciilor va fi de 1,5% pentru medicamentele din programe şi între 2 şi 24% pentru restul produselor din Catalogul Naţional de Medi­camente.
Potrivit Realitatea TV, preţul medicamentelor va fi calculat la un curs de 3,63 de lei pentru un euro. ''În contextul intern şi internaţional am actualizat parţial cursul de schimb şi am luat în calcul un curs de 3,63 de lei pentru un euro, faţă de de cursul de 3,22 de lei stabilit în aprilie 2007 '', a precizat Eugen Nicolaescu. El a mai spus că preţul medicamentelor cumpărate de pacienţi din banii lor va rămâne nemodificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS