15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTenis: Un studiu arată că 80 la sută din mingile dictate out sunt în teren

Tenis: Un studiu arată că 80 la sută din mingile dictate out sunt în teren

Un studiu ştiinţific făcut pe un număr de 4.000 de mingi disputate la Wimbledon arată că 80% din out-urile dictate de arbitri sunt de fapt în teren, cauza acestor erori fiind iluziile optice, informează cotidianul Daily Mail.
Un grup de cercetători de la Universitatea din California au arătat că arbitrii din tenis cedează unor iluziilor optice. Conform doctorului David Whitney, creierul uman face un efort extraordinar să urmărească obiectele care se mişcă: "Sistemul vizual este leneş. Are nevoie de 100 sau mai multe milisecunde până să conştientizeze imaginea de pe retină. Ca să poată atenua această întârziere, creierul încearcă să compenseze şi, mental, repoziţionează obiectul acolo unde crede că ar trebui să fie".
Medicul a explicat şi că, la Wimbledon, tenismenii, arbitrii şi spectatorii ar trebui să experimenteze aceeaşi iluzie optică: "Dacă o mingie sare aproape de linie în teren, mulţi din cei care o văd atingând iarba vor spune că a fost afară".
La marile turnee de tenis a fost introdus în ultimii ani sistemul hawk-eye, care la cererea tenismenilor, dar în limitele regulamentului, reia traiectoria făcută de minge. Acest sistem este compus din mai multe camere video puse în locaţii şi unghiuri diferite ale terenului, iar imaginea este redată în format 3D.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS