31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarkozy şi Barroso se întâlnesc cu Bush, pledând pentru o reformă a sistemului financiar mondial

Sarkozy şi Barroso se întâlnesc cu Bush, pledând pentru o reformă a sistemului financiar mondial

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy va merge astăzi la reşedinţa de la Camp David a omologului său american George W. Bush, pentru a face presiuni asupra sa, în numele europenilor, să accepte o reformă a structurii financiare mondiale aflată în criză şi organizarea rapidă a unui summit mondial.

Înaintea celor trei ore de discuţii dintre Bush, Sarkozy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso de la Camp David, în munţii din Maryland, americanii au părut totuşi mai puţin convinşi decât europenii. Cei din urmă vor o reformă reală şi completă, un fel de nou Bretton Woods, numele acordurilor care guvernează din 1944 lumea internaţională a finanţelor, notează NewsIn.

Bush a recunoscut vineri că nu trebuie ca dereglările maşinăriei financiare care ameninţă în prezent economia mondială să se mai repete. Administraţia şi-a depăşit pe de altă parte reticenţele şi a acceptat principiul unui summit internaţional la care să ia parte ţările membre G8 şi marile economii emergente. Însă Bush nu s-a angajat deloc dincolo de reforma sistemului american care, în orice caz, va reveni succesorului său din ianuarie 2009, în timp ce europenii propun o formă de supervizare mondială a pieţelor.

Bush, care în alocuţiunea radiofonică de astăzi va cere publicului să creadă "ferm în libertatea pieţelor", va avertiza de asemenea împotriva efectelor perverse pe care eventuale noi reglementări le-ar putea avea asupra activităţii economice.

În ceea ce îl priveşte, Sarkozy a repetat că lumea trebuie să înveţe ceva din această criză şi a avertizat că ea nu trebuie privită ca o "paranteză", după care totul "va fi ca înainte". Cu riscul de a-i irita pe americani, el a vorbit despre apariţia unei "lumi noi". "Fie reuşim să reglementăm, să organizăm, să moralizăm această lume nouă, fie nu reuşim şi vor domina egoismele, fanatismele, logica confruntării. În acest caz, această lume ar putea mai rea decât pe care am cunoscut-o", a spus el în faţa Adunării Naţionale din Quebec, Canada.

Casa Albă a avertizat însă că nu trebuie să existe aşteptări prea mari de la discuţiile de la Camp David. Bush îi primeşte pe Sarkozy şi Barroso pentru că sunt în trecere pe drumul de întoarcere din Canada spre Europa, a spus purtătoarea sa de cuvânt, Dana Perino. "Pot să vă asigur că nu se va rescrie Bretton Woods la Camp David", a glumit ea.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, data şi locul unui summit internaţional nu vor nici ele decise la Camp David, unde cei trei lideri se vor mulţumi cu declaraţii de presă scurte la sosirea oaspeţilor, înaintea discuţiilor şi dineului. Sarkozy a spus însă că există un acord de principiu pentru organizarea unui asemenea summit înainte de sfârşitul anului. El ar dori să aibă loc în noiembrie la New York, acolo unde a început totul, potrivit lui.

Europenii, care le reproşează americanilor că au acordat libertate prea mare bancherilor şi investitorilor, în numele sacrosantului principiu al libertăţii pieţei, sunt mulţumiţi că au reuşit să îşi coordoneze acţiunile în criza econiomică şi să îşi asume un rol de leadership, atribuit anterior americanilor. În "lumea nouă" despre care a vorbit vineri şi a cărei apariţie ar coincide cu sfârşitul erei Bush, Sarkozy, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului Europei, a apreciat că americanii trebuie "să înţeleagă că au parteneri şi nu sunt singuri pe lume".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS