22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia va avea probleme cu scăderea exporturilor

România va avea probleme cu scăderea exporturilor

Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat azi, la Arad, că România va avea probleme în ceea ce priveşte scăderea exporturilor, dar şi probleme legate de banii pe care românii care muncesc în străinătate îi trimit acasă.

În opinia lui Stolojan, sunt două canale prin care România „poate să se contamineze“ de criza financiară internaţională. „Primul canal este cel financiar, pe care deja îl simţim, cei care au luat credite plătesc dobânzi mai mari, România are o datorie externă deja foarte mare, plăteşte costuri mult mai mari de finanţare. Avem deja semnale privind reducerea fluxului de investiţii străine în România. O decizie este cea al lui Voestalpine de a nu mai investi în România. Al doilea canal este legat de contracţia economică care are loc în SUA şi în ţările din Uniunea Europeană şi care va avea implicaţii directe, nu indirecte, pentru că în România avem fabrici care fac componente pentru automobile care se asamblează în UE, unde producţia se reduce. Deci se reduce şi asta de aici. Vom avea probleme de scădere a exporturilor“, a afirmat Theodor Stolojan.

Liderul PD-L a mai spus că din cauza „contracţiilor economice“ care au loc în Spania şi Italia, vor avea de suferit românii care muncesc în aceste ţări. „În aceste condiţii, cuvântul de ordine pentru România trebuie să fie prudenţă, trebuie să fie stoparea risipei, în primul rând a banului public, ceea ce acest Guvern nu poate să facă, el nu are majoritate în Parlament, e lipsit de credibilitate, nu poate prezenta un proiect de buget pentru anul viitor. Avem nevoie mai mult ca oricând să stopăm risipa banului public“, a mai susţinut Stolojan, potrivit NewsIn.

Theodor Stolojan a spus că el ştie ce ar trebui să facă Guvernul pentru a face faţă numărului mare de cereri de creşteri salariale. „Avem o puzderie de agenţii guvernamentale, de instituţii guvernamentale cu salarii incredibile. Acolo sunt sporuri dacă te scoli dimineaţa, sporuri dacă ajungi la serviciu, sporuri dacă respiri. Risipa este imensă şi nu este numai pe salarii, ci şi în sectorul educaţiei, ci şi în sectorul medical, unde băgăm fonduri din ce în ce mai multe, iar performanţele sunt din ce în ce mai slabe. Blocarea reformelor pe care a făcut-o guvernul Tăriceanu II este cauza acestui haos în care ne aflăm acum“, a mai afirmat prim-vicepreşedintele PD-L.

Theodor Stolojan, alături de mai mulţi lideri PD-L, a participat astăzi, la Arad, la lansarea candidaţilor democrat-liberali din judeţ pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Cu această ocazie a fost prezentată şi o componentă din programul de guvernare al partidului, cea de descentralizare a administraţiei centrale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII