22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu susţine că majorarea plafonului de garantare la 50.000 de euro nu era necesar în România

Băsescu susţine că majorarea plafonului de garantare la 50.000 de euro nu era necesar în România

Preşedintele Băsescu susţine că, în România, nu era nevoie de ridicarea pragului de garantare a depozitelor la 50.000 de euro deoarece sistemul bancar este solid, însă premierul Tăriceanu spune că măsura era necesară pentru ca depozitele "să nu migreze în alte ţări".

"Sunt ţări care afectate de criză au mers până la a garanta orice depunere a oricărei firme în orice cuantum. Nu cred că România ar trebui să facă aşa ceva, pentru simplul motiv că ar fi un semn de slăbiciune. Noi nu aveam nevoie nici de ridicarea pragului până la 50000 de euro, sistemul bancar românesc este solid", a spus şeful statului astăzi, la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European.

Băsescu a susţinut că România a trecut deja prin experienţa unei crize a sistemului bancar la sfârşitul anilor '90, pe vremea când el făcea parte din Executiv. "Noi acest film l-am văzut când toate băncile româneşti se prăbuşeau, eram în guvern când li se dădeau bani la fiecare 6 luni ca să li se poată deschidă ghişeele, bani de la bugetul de stat",a  spus preşedintele, precizând că atunci sistemul bancar românesc a putut fi stabilizat prin crearea  Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB).

"Poţi să bagi bani într-un sistem bancar putred la nesfârşit, dacă nu extragi din bănci activele neperformante să le bagi într-un AVAB, banca va rămâne putredă", a subliniat şeful statului.

La rândul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu a susţinut şi el că sistemul bancar este unul "sănătos", însă nu putea să nu se ia măsura ridicării plafonului de garantare la 50.000 de euro deoarece exista riscul ca "depozitele din băncile româneşti să migreze în alte ţări"

"Sistemul bancar în România este un sistem sănătos, aşa cum s-a putut constata, guvernat de reguli severe, şi acest lucru a fost un lucru pozitiv şi un avantaj al nostru, spre deosebire se sistemele bancare din alte ţări care au cunoscut probleme reale, unde aceste măsuri au fost luate din necesitatea de a salva depunerile cetăţenilor. Noi nu am putut să nu mergem la creşterea acestei limite, de la 20.000 la 50.000, pentru că ar fi existat riscul ca o parte din depozitele din băncile româneşti să plece, să migreze în alte ţări, spre dezavantajul nostru, al sistemului bancar", a afirmat Tăriceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU