16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTribunalul Bucureşti a decis că şeful PIN Mehedinţi, Dan Trancotă, nu a colaborat cu Securitatea

Tribunalul Bucureşti a decis că şeful PIN Mehedinţi, Dan Trancotă, nu a colaborat cu Securitatea

Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea CNSAS prin care cerea instanţei să constate că Dan Trancotă, liderul Partidului Iniţiativa Naţională (PIN) Mehedinţi, ar fi fost colaborator al fostei Securităţi, informează NewsIn. Decizia magistraţilor poate fi atacată, însă, cu recurs.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a depus, pe 30 iunie, o sesizare pe rolul Tribunalului Bucureşti, prin care cerea instanţei să constate că Trancotă ar fi dat note informative Securităţii sub numele “Dorin".

În acţiune, se arată că Dan Trancotă a fost recrutat ca informator în anul 1979, pe când era profesor la liceul din Vînju Mare, pentru “supravegherea informativă în rândul cadrelor didactice şi a altor intelectuali de pe raza oraşului, pentru a cunoaşte, la timp, orice faptă ce ar putea aduce atingere securităţii statului”.

“Informaţiile, pe care le voi furniza organelor de Securitate, vor fi scrise sub formă de notă, iar conţinutul lor va fi sincer, obiectiv şi va reflecta adevărul. Ele vor fi semnate cu pseudonimul Dorin, în loc de numele meu adevărat”, se arată în angajamentul olograf semnat de Dan Trancotă cu Securitatea, document deţinut de CNSAS.

Potrivit CNSAS, Dan Trancotă a dat informaţii despre un profesor de istorie care avea “idei neconforme cu realitatea şi supraaprecia civilizaţia anglo-saxonă”, despre o familie din comuna Greci, care făcea parte dintr-o sectă religioasă, dar şi despre viaţa privată a unor profesori şi medici repartizaţi în localitate şi despre “aspecte de competenţa organelor de miliţie”.

CNSAS susţine, în sesizarea depusă în instanţă, că liderul PIN Mehedinţi a fost instruit încă de la recrutarea sa ca informator să “sesizeze despre comentariile ce se fac în legătură cu apariţia unor documente de partid, pe cei care audiază şi colportează  ştirile transmise pe posturile de radio străine, cadrele didactice care comentează negativ măsurile din domeniul învăţământului, cei care încearcă să propage alte idei tinerilor elevi, încercând influenţarea acestora, cadre didactice care au preocupări literare şi sunt nemulţumiţi că nu li se public operele, cei care pretend aşa-zisa lipsă de drepturi în ţara noastră”.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii s-a sesizat din oficiu pentru verificarea lui Dan Trancotă, atunci când acesta şi-a depus candidatura din partea PIN, pentru ocuparea postului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.

În urma verificărilor, CNSAS a întocmit, pe 9 iunie, o notă de constatare, ulterior, sesizând Tribunalul Bucureşti pentru a decide dacă liderul PIN Mehedinţi a fost sau nu colaborator al Securităţii.

Dan Trancotă a fost prefect de Mehedinţi între anii 2000-2004, făcând parte din Partidul Social Democrat (PSD). În acest moment, Trancotă este liderul PIN Mehedinţi şi a candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, la alegerile locale din anul 2008. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS