23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajorarea salariilor poate duce la ratarea criteriilor de convergenţă la zona euro

Majorarea salariilor poate duce la ratarea criteriilor de convergenţă la zona euro

Majorarea salariilor necorelată cu productivitatea muncii ar putea duce la ratarea criteriilor de convergenţă pentru adoptarea euro, în urma unui mix de politici incoerente ce ar atrage accelerarea inflaţiei, deprecierea leului şi îndepărtarea investitorilor, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Banca Naţională a României (BNR) nu este împotriva creşterii salariilor. Am putea spune, chiar dimpotrivă. Trebuie însă să privim cu luciditate şi să afirmăm răspicat că o creştere a salariilor mai mare decât a productivităţii muncii nu duce la un trai mai ridicat, ci, dimpotrivă, la unul mai scăzut, întrucât decalajul dintre cei doi indicatori fundamentali se sparge mai devreme sau mai târziu în creştere galopantă a preţurilor, depreciere a monedei naţionale, îndatorare externă", declara, ieri, Mugur Isărescu, potrivit discursului publicat astăzi pe pagina de internet a băncii centrale.

În astfel de condiţii, creşterea salariilor "influenţează negativ investiţiile şi de aceea întârzie, în loc să grăbească, convergenţa reală a economiei", respectiv "condiţiile necesare pentru o creştere economică rapidă, sănătoasă şi durabilă".

"Adoptarea monedei unice de către ţara noastră înainte de a fi realizată o minimă convergenţă reală ar fi riscantă şi potenţial contraproductivă", a mai declarat Isărescu, citat de NewsIn.

Temperarea inflaţiei este asociată "de multe ori, cu încetinirea creşterii economice, şi chiar cu recesiunea".  Reducerea ratei inflaţiei la un nivel acceptat conform Tratatului de la Maastricht de aderare la zona euro trebuie să se realizeze printr-un "mix echilibrat de politici, care să poată asigura scăderea ratei inflaţiei concomitent cu menţinerea creşterii (economice, n.r.) susţinute", echilibru ce se realizează, "de regulă, pe seama aportului de investiţii directe străine",  se mai precizează în documentul publicat de BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS