18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatele din învăţământ nu vor să negocieze Legea de majorare a salariilor profesorilor

Sindicatele din învăţământ nu vor să negocieze Legea de majorare a salariilor profesorilor

Uniunile sindicale din învăţământ nu au de gând să negocieze majorări mai mici de 50% ale salariile profesorilor şi consideră ca fiind ipocrite declaraţiile premierului, potrivit cărora Legea privind creşterea lefurilor cadrelor didactice nu se susţine economic.

"Dacă primul ministru şi-a dat seama acum, după şase luni de la votarea legii salariilor în Senat, că nu are bani pentru creşteri salariale de 50% pentru cadrele didactice, înseamnă că e un ipocrit şi ar trebui, din bun simţ, să-şi dea demisia. Prin declaraţiile sale nu face dacât să discrediteze profesorii români. Noi nu vom negocia o lege", a precizat, pentru NewsIn, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Aceeaşi poziţie o au toate sindicatele din învăţământ. "Nimeni nu are dreptul să negocieze o lege, nici partidele politice, nici primul ministru. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) nu va accepta niciun fel de negocieri şi compromisuri privind aplicarea legii”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, că nu contestă ideea majorării salariilor în educaţie, însă creşterea de 50%, votată marţi de Parlament, nu se susţine economic. "Cred că o soluţie este de a ne aşeza la masă, de a analiza serios, responsabil, atât Guvernul cât şi sindicatele şi de ce nu şi partidele, să lase la o parte acest deşănţat populism şi să ne gândim cu realism nu doar la ziua de astăzi ci şi la România de anul viitor şi de mâine", a spus Tăriceanu.

Premierul mai consideră că ministrul Educaţiei "ar fi trebuit să arate o anumită linie şi conduită" parlamentarilor PNL şi să nu fi votat legea privind majorarea salariilor profesorilor, susţinând că Adomniţei trebuie să dezlege "acest nod încâlcit".

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi, în unanimitate, legea prin care salariile cadrelor didactice se majorează cu peste 50% începând de la 1 octombrie, actul normativ mergând spre promulgare la preşedintele României.

Legea de aprobare a OUG 15/2008 prevede, datorită unui amendament al PSD, ca salariile profesorilor universitari să crească cu 74%, iar cele ale cadrelor didactice din sistemul preuniversitar să se mărească cu 54%. Măsura a întrunit consensul tuturor partidelor, şi chiar şi reprezentanţii PNL au anunţat că vor vota legea, chiar dacă au arătat cu o zi în urmă că iniţiativa pare să aibă un caracter pur electoral şi creează dificultăţi inflaţioniste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU