22.6 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord romano-italian pentru protecţia minorilor

Acord romano-italian pentru protecţia minorilor

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, printr-o Hotărâre, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Italiene privind cooperarea în domeniul protecţiei minorilor români neînsoţiţi sau în dificultate aflaţi pe teritoriul Republicii Italiene, semnat la Roma, la 9 iunie 2008.

          Prin semnarea acestui Acord, autorităţile italiene îşi asumă obligaţiile de a informa autorităţile române în legătură cu prezenţa pe teritoriul Republicii Italiene a oricăror minori români neînsoţiţi, de a comunica toate datele pe care le deţin în legătură cu aceştia în vederea repatrierii lor, precum şi de a le asigura protecţie specială până la momentul repatrierii.

          Autorităţile române, prin intermediul misiunilor diplomatice, respectiv al oficiilor consulare din străinătate sunt obligate să efectueze demersurile necesare pe lângă autorităţile străine în vederea obţinerii unei măsuri de protecţie adecvate până la momentul repatrierii minorului.

          Minorului neînsoţit îi sunt garantate drepturile privind şederea temporară, asistenţa sanitară şi orientarea şcolară.

          Responsabilitatea aplicării prezentului Acord revine pentru Partea italiană, Organismului central de legătură pentru protecţia minorilor comunitari neînsoţiţi, instituit pe lângă Ministerul de Interne, şi pentru Partea română, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

          În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Acordului se va înfiinţa o Comisie Mixtă de experţi, însărcinată cu urmărirea, în plan operativ, a aplicării Acordului. Componenţa, numărul membrilor şi modalităţile de funcţionare ale Comisiei vor fi stabilite de comun acord cu autorităţile italiene pe cale diplomatică.

          Acordul întră în vigoare în cea de-a 30-a zi de la data primirii ultimei notificări prin care Părţile îşi comunică, pe cale diplomatică, îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrării în vigoare.

          Acordul este valabil pentru o perioadă de trei ani de la data intrării sale în vigoare şi se reînnoieşte pentru perioade de câte un an, dacă în termen de trei luni înainte de expirarea fiecărei perioade de valabilitate, niciuna dintre Părţi nu îl denunţă.  Prezentul Acord va putea fi modificat de comun acord între Părţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS