17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Legea anti fast-food, dezbătută public

Legea anti fast-food, dezbătută public

Alimentele cu conţinut mare de zahăr, grăsimi şi sare nu vor mai putea fi comercializate în incinta grădiniţelor şi a şcolilor, potrivit listei elaborate de Ministerul Sănătăţii, care, de săptămâna viitoare, va fi supusă dezbaterii publice.

Potrivit listei, pentru sănătatea şcolarilor şi a preşcolarilor, vor fi interzise alimentele care, prin conţinut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vânzare, mai puţin sandvişurile, care vor putea avea până la 350 Kcal.

În listă mai sunt incluse produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prăjiţi şi mezelurile grase, deoarece acestea au un conţinut mare de grăsimi pe suta de grame.

Elevii nu vor mai putea cumpăra de la magazinele din incinta şcolilor nici chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sărate şi seminţe sărate, din cauză că acestea conţin peste 1.5 grame de sare pe 100 de grame de produs.

Lista interzice, de asemenea, comercializarea de prăjituri, bomboane, acadele şi sucuri carbogazoase cu conţinut ridicat de zahăr, dar şi vânzarea oricăror alimente vrac (vărsate).

Potrivit comisiei care a elaborat lista, băuturile care vor putea fi vândute sunt apa potabilă îmbuteliată, apa minerală îmbuteliată şi băuturile răcoritoare din extract de fructe sau legume, fără nici o altă substanţă adăugată.

Principalele alimente care vor fi comercializate fără restricţii în magazinele din incinta şcolilor sunt lactatele, fructele şi legumele, deoarece acestea se încadrează în limitele impuse pentru alimentele recomandate copiilor.

Forma finală a listei, care va deveni literă de lege printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, va fi stabilită în urma dezbaterii publice. Lista provizorie a fost alcătuită după ce parlamentul a aprobat, în această primăvară, Legea privind interzicerea comercializării de alimente nesănătoase în incinta unităţilor şcolare, aşa-zisa Lege anti fast-food.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU