34 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrător vamal trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Lucrător vamal trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Suceava au întocmit rechizitoriul prin care au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului G. D. V., inspector vamal la Biroul Vamal Dorneşti – Punctul vamal Ulma, pentru săvârşirea a două infracţiuni de „abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave”. Acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în sensul neefectuării controlului vamal, în scopul obţinerii unui avantaj patrimonial pentru membrii unei grupări infracţionale transnaţionale specializată în traficul de ţigări. Astfel, au fost introduse în ţară însemnate cantităţi de ţigări de provenienţă ucraineană, cu eludarea drepturilor vamale, prejudiciul fiind estimat la suma totală de 1.598.000 RON (reprezentând contravaloarea drepturilor vamale, a celor de natură fiscală şi valoarea în vamă a ţigărilor).

Ilegalităţile comise de grupul infracţional

Inspectorul vamal a fost arestat la data de 15 decembrie 2007, când echipe complexe formate din ofiţeri ai Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Teritorial Anticorupţie Suceava, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT Suceava, în urma unei monitorizări de peste 9 luni, au reuşit anihilarea unui grup infracţional organizat compus din 25 persoane din care 5 poliţişti de frontieră din cadrul IJPF Suceava şi un vameş încadrat la Biroul Vamal Dorneşti.
Grupul infracţional organizat, cu sprijinul celor 5 poliţişti de frontieră din cadrul SPF Vicov şi a lucrătorului vamal, au introdus în România, în perioada octombrie – decembrie 2007 însemnate cantităţi de ţigări de provenienţă ucraineană, atât prin PTF Ulma cât şi peste frontiera verde.
Urmare a monitorizării efectuate şi a probelor adunate în cauză, în baza autorizaţiilor de percheziţie eliberate de Tribunalul Suceava – Secţia Penală, în ziua de 15 decembrie 2007 s-au efectuat 24 de percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate următoarele bunuri şi valori:
– 68 telefoane mobile şi 29 cartele telefonice;
– 10 unităţi centrale, 3 laptopuri şi 1 hard disc;
– 7 autoturisme( 2 Mercedes, 2 Dacia, 2 Mercedes bus , 1 jeep Isuzu
Troper)
– 1 scuter;
De asemenea, cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost ridicate în vederea confiscării, 23.518 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, 752 pachete cafea, 22.450 EURO, 8.000 dolari, un pistol marca Walter de 9 mm cu un încărcător şi 30 cartuşe precum şi suma de 115.000 lei.
În baza informaţiilor existente echipele operative au reţinut două autoutilitare Mercedes care au introdus prin PTF Ulma în data de 15.12.2007 cantitatea de 271.240 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană mărcile Ronson şi Saint George, cantitatea totală de ţigări ridicată în vederea confiscării fiind de 294.758 pachete.

DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava a dispus disjungerea cauzei faţă de învinuitul G. D. V., (la acea dată arestat preventiv) şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava.

Activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorul vamal

* La data de 30 octombrie 2007, învinuitul G. D. V. şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că a permis intrarea în ţară a unui autovehicul care transporta cantitatea de 125.000 pachete ţigări marca Ronson, aparţinând membrilor grupării infracţionale, fără a efectua controlul vamal şi a îndeplini formalităţile vamale, iar ulterior, în aceeaşi zi, a permis în aceleaşi condiţii ieşirea acestui autovehicul, neevidenţiat, înapoi spre Ucraina.

* La data de 15 decembrie 2007, fiind în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de lucrător vamal în Punctul Vamal Ulma, învinuitul nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu referitoare la efectuarea controlului vamal, pentru a înlesni astfel activitatea infracţională a membrilor grupului infracţional care, astfel, au introdus în ţară, în mod nelegal, cantităţile de 117.365 pachete de ţigări marca „Ronson”, respectiv 153.820 pachete de ţigări marca „Ronson”, aflate în două microbuze.

În cauză, ca urmare a activităţilor infracţionale desfăşurate, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul G. D. V. a permis introducerea în ţară de către şi în folosul membrilor grupării infracţionale prin Punctul Vamal Ulma a cantităţilor de :
·125.000 pachete ţigări marca Ronson (la data de 30.10.2007).
Cuantumul drepturilor vamale şi fiscale aferente cantităţii de 125.000 pachete de ţigări marca „Ronson”, de provenienţă ucraineană, este de 564.425 lei (RON),
·271.420 pachete de ţigări marca „Ronson” (la data de 15.12.2007).Cuantumul drepturilor vamale şi fiscale aferente cantităţii de 271.420 pachete de ţigări marca „Ronson”, de provenienţă ucraineană, este de 1.033.575 lei (RON).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS