12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnav suspect de botulism, la Bulzeşti

Bolnav suspect de botulism, la Bulzeşti

Un bărbat de 66 de ani din comuna doljeană Bulzeşti se este internat în comă la un spital din Bucureşti, fiind suspectat de botulism. Constantin Scarlat a mâncat în urmă cu o săptămână o conservă de peşte şi, la câteva ore după aceea, a început să manifeste simptomele specifice bolii: lipsa puterii, gura uscată, dificultăţi la înghiţire, vedere dublă, paralizie.

Bărbatul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, însă starea lui s-a degradat rapid, ceea ce a făcut necesară transferarea la Institutul de Boli Infecţioase din Bucureşti. Bărbatul este acum în comă şi nu se ştie dacă va supravieţui.

Cazul a intrat în atenţia Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, care a început o anchetă epidemiologică în comuna Bulzeşti. Medicii epidemiologi ai ASP Dolj nu au descoperit însă nimic, în afară de faptul că nu mai există şi alte cazuri suspecte, astfel că au renunţat la anchetă. „Bătrânul nu are nici o rudă, locuieşte singur, aşa că nu am reuşit să aflăm nimic. Nu ştim nici măcar dacă a cumpărat vreo conservă. Nici medicul de familie nu ştie nimic“, a declarat dr. Floarea Toma, epidemiolog în cadrul ASP Dolj.

 

Anchetă oprită,

pacient pe moarte

 

În mod normal, cazurile suspecte de botulism necesită o anchetă epidemiologică laborioasă, pentru identificarea sursei toxiinfecţiei şi scoaterea de la consum a alimentelor suspecte. Reprezentanţii ASP Dolj nu au găsit sursa toxiinfecţiei, dar au aflat de la medicii bucureşteni care îl îngrijesc pe bărbat că ar fi vorba de o conservă de peşte.

Potrivit unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, bătrânul ar fi cumpărat conserva de peşte de la un magazin de la intrarea în comuna Bulzeşti, al cărui patron ar încerca acum să muşamalizeze cazul.

Botulismul este o boală produsă de o toxină eliberată de bacteria Clostridium botulinum (toxina botulinică). Boala este foarte gravă, putând duce la paralizie, dificultăţi de respiraţie şi deces. Bacteria care produce boala se dezvoltă cel mai bine în conservele păstrate în condiţii necorespunzătoare. De obicei, astfel de conserve sunt bombate. Infecţia nu se transmite de la o persoană la alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII