17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApocalipsa scumpirilor

Apocalipsa scumpirilor

Preţurile au luat-o razna în aproape toate domeniile. S-au scumpit carburanţii şi se preconizează majorări şi la gaze. La unele alimente, preţurile s-au dublat în numai câteva luni.

 

Ne aşteaptă o vară fierbinte! Nu doar vremea ne va juca feste, ci ne vor arde rău la buzunar scumpirile. Multe scumpiri. La aproape toate produsele şi serviciile. Carburanţii se regăsesc în fruntea listei de majorări de preţuri. Faţă de sfârşitul anului trecut, când un anumit tip de benzină din gama Euro 4 se vindea cu 3,8 lei pe litru, acum, acelaşi tip de combustibil ajunge chiar şi la 4,6 lei pe litru. Din cauză că petrolul a ajuns la maximul de 135 de dolari pe baril, săptămâna trecută, faţă de 100 de dolari spre finalul anului trecut, benzinarii avertizau că la vară vom cumpăra litrul de benzină cu cinci lei, mai mult decât în Germania, Austria şi alte state. De altfel, la carburanţi au apărut cele mai frecvente scumpiri. La pompă preţul benzinei creşte, chiar şi numai cu câţiva bănuţi, aproape în fiecare lună, iar motivele invocate sunt fie scumpirea barilului de petrol pe pieţele internaţionale, fie a valutei europene.

 

Gazele, preţ de diamante

 

Compania furnizoare de gaze naturale ne oferă o vară „caniculară“ în sudul ţării, încălzită în exces de solicitarea de a scumpi acest produs cu 18%, de la 1 iulie. Oficialii Distrigaz Sud anunţau recent că preţurile la gazele naturale s-au schimbat foarte mult: de la 310 dolari pe mia de metri cubi în decembrie 2007, la 420 de dolari – acum. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a reuşit să amâne decizia până după alegerile locale şi a apucat să promită că în al doilea trimestru nu vom avea scumpiri de gaze. Dar cei doi operatori de pe piaţa internă de profil, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz, insistă că au pierderi. Consumatorul casnic scoate deja din buzunar peste 1,1 lei pe metrul cub de gaz consumat, în condiţiile în care anul trecut plătea 0,86 lei pe metrul cub.

 

Produsele de bază – foarte scumpe

 

După ce se scumpesc gazele şi combustibilii, de regulă aproape orice importator sau producător trebuie să îşi recupereze costurile suplimentare prin adăugare la preţul produsului finit. Aşa se face că se scumpesc şi alte produse şi servicii în lanţ. Dacă tot am luat în calcul preţurile de la finalul anului trecut, cu cele actuale, la alimente scumpirile au fost cele mai mari. Aici majorările au ţinut şi de alţi factori, printre care seceta de anul trecut. Un litru de ulei se vindea cu 4,5 lei pe litru, iar acum a ajuns la 8,2 de lei. Aproape dublu. Un kilogram de orez poate fi cumpărat cu 4,5 şi chiar cinci lei, pe când în decembrie anul trecut era 3,2 – 3,5 lei. La zahăr s-a întâmplat cam la fel. Nici pâinea nu a scăpat de scumpiri, tot din cauza secetei excesive de anul trecut.

 

Aceiaşi bani, alte preţuri

 

În condiţiile în care Direcţia Regională de Statistică Dolj anunţa săptămâna trecută că salariile doljenilor au crescut cu doar 100 de lei într-un an şi au ajuns la 1.075 de lei de persoană (câştig mediu net), scumpirile sunt peste aceste creşteri. Iar majorările de preţuri afectează întreaga populaţie, pe când creşterile salariale sunt selective. Cu aceiaşi bani câştigaţi anul trecut se puteau cumpăra mai multe produse decât acum.

De altfel, Banca Naţională a României (BNR) nu este deloc optimistă în ceea ce priveşte inflaţia pe anul 2008. BNR ne avertizează prin toate mijloacele că ar putea creşte inflaţia. Dincolo de cifre şi de vorbe, trebuie să reţinem un lucru din îndemnurile BNR, când auzim de inflaţie mai mare, vom avea parte de scumpiri şi mai multe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII