10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresiune pe justiţia din România

Presiune pe justiţia din România

O echipă de experţi ai Comisiei Europene a fost săptămâna trecută la Bucureşti, pentru a evalua stadiul progreselor făcute de România în domeniul justiţiei. Concluziile vor fi incluse într-un raport, care va fi prezentat în iulie.

Comisarul european Leonard Orban a declarat sâmbătă că există „presiuni serioase“ asupra Comisiei Europene pentru a avea o atitudine cât mai severă faţă de România, în perspectiva raportului pe justiţie din iulie, avertizând că există un risc de reducere a fondurilor UE.

Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism, a spus: „Să ţinem cont că se trăieşte într-un mediu politic şi există presiuni serioase pentru o atitudine cât mai severă a Comisiei Europene vizavi de România şi Bulgaria“. Acesta a menţionat presiunile din partea parlamentelor naţionale ale statelor membre UE, dar şi articolele „pe surse“ şi analizele apărute în presa internaţională care avertizează în legătură cu nemulţumirile Comisiei şi sancţiunile pe care le-ar putea adopta împotriva celor două state. „Să nu credeţi că articolele acestea sunt întâmplătoare“, a spus Leonard Orban, calificându-le drept „baloane de încercare“.

 

 

Articole pe tema rezultatelor slabe ale luptei anticorupţie din România

 

România va primi un avertisment că trebuie să îşi intensifice lupta împotriva corupţiei, în raportul pe justiţie pe care Comisia Europeană îl va prezenta în iulie, în timp ce Bulgaria riscă să piardă fonduri europene, a declarat o sursă de la Bruxelles, citată vineri într-o analiză, cea mai recentă dintr-o serie de articole pe tema rezultatelor slabe ale luptei anticorupţie din România şi Bulgaria apărute în ultimul timp în presa internaţională.

Comisarul european Leonard Orban a avertizat sâmbătă că „se va face, într-un fel sau altul, legătura între gestiunea fondurilor şi corupţie“, pentru că sunt banii statelor membre şi „orice fel de dubiu mai serios privind corupţia se va răsfrânge asupra cheltuirii fondurilor“. Orban a reamintit că raportul pe justiţie din iulie se va baza şi pe evaluările statelor membre în afară de propriile evaluări ale Comisiei Europene şi pe ceea ce transmite la Bruxelles partea română, „inclusiv actori neguvernamentali“.

 

Nu sunt motive pentru introducerea clauzei de salvgardare

 

„Riscul de reducere a fondurilor – care în prezent nu este ridicat, dar el există – va plana foarte mult timp asupra României. Şi atunci – am spus autorităţilor române, indiferent care vor fi de acum înainte – le va reveni această responsabilitate a continuării reformei sistemului judiciar, a luptei împotriva corupţiei, inclusiv în ceea ce priveşte fondurile care vin pentru România“, a subliniat comisarul european Leonard Orban. În opinia sa, în prezent nu există totuşi motive pentru introducerea clauzei de salvgardare în cazul României.

„Sunt dubii în ceea ce priveşte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, cum vor ieşi ele în final, şi aici vreau să vă spun că unii şi-au exprimat (dubiile – n.r.) şi, de altfel, inclusiv în raportul (intermediar, din ianuarie – n.r.), calificat doar ca «soft sau foarte soft», printre rânduri se citesc nişte mesaje foarte clare.

Unul dintre acestea este o anumită îngrijorare a Comisiei Europene privind deciziile parlamentului“, a detaliat Leonard Orban unele dintre „lucrurile care deranjează“ în cazul României.

În ceea ce priveşte corupţia la nivel înalt din România, invocată adesea ca motiv de nemulţumire la Bruxelles, Orban a subliniat că tot ceea ce nemulţumeşte este nu fenomenul în sine, cât „faptul că încă nu sunt dosare duse la capăt în chestiunea aceasta“.

„Corupţie la nivel înalt există peste tot. Problema este că (dacă) sistemul judiciar funcţionează şi, la un moment dat, cad câteva capete, efectul este descurajant: domnule, s-ar putea ca, dacă tot mergi, tot mergi şi tot forţezi asta, până la urmă să păţeşti ceva“, a explicat comisarul european funcţionarea mecanismului.

 

În România există şi progrese

 

El a ţinut să remarce însă că în România există şi „progrese în prezent, de exemplu în ceea ce priveşte ANI, chiar dacă ea n-a ieşit conform aşteptărilor. Sunt progrese inclusiv în ceea ce priveşte anumite elemente ale reformei justiţiei“, a mai spus Orban. Cu toate acestea, comisarul s-a ferit să afişeze o atitudine optimistă în privinţa raportului pe justiţie din iulie: „N-am spus că sunt optimist. Am spus că (…) rămâne de văzut“, a conchis Orban, care a precizat că a vorbit în nume personal şi nu în calitate de comisar, pentru că ar însemna să se antepronunţe asupra unui raport care nu este redactat şi pe care va trebui să-l voteze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII