20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestiţii de 23 de milioane la societăţile judeţului

Investiţii de 23 de milioane la societăţile judeţului

În an electoral, autorităţile doljene s-au pus pe investit în cele două societăţi din subordinea consiliului judeţean. 23 de milioane de lei ar urma să fie folosite anul acesta pentru dotări şi modernizarea infrastructurii.

După aproape patru ani de mandat în care societatea de drumuri a beneficiat de fonduri pentru investiţii cât să se „târâie“ de la an la an, autorităţile judeţene au avut brusc o revelaţie: că operatorul unic de întreţinere a drumurilor judeţene nu este capabil să concureze pe piaţa de profil cu firmele puternice din domeniu, motiv pentru care majoritatea veniturilor înregistrate de Societatea Lucrări Drumuri şi Poduri provin de la bugetul-mamă al consiliului judeţean.

După ce le-au dat pe ultima sută de metri, în 2007, 3,5 milioane de lei pentru investiţii, administraţia judeţeană va aproba în şedinţa de astăzi un buget total de peste 12 milioane, destinat dotării cu echipamente şi utilaje. „Investiţiile sunt necesare pentru că lucrează cu utilaje vechi de 20 de ani şi automat asta înseamnă mai mult personal şi un randament scăzut. Au rămas cu vreo 40 de miliarde (lei vechi – n.r.) de anul trecut şi mai vor să facă un credit de 50 de miliarde (lei vechi – n.r.) pentru a deveni competitivi pe piaţă“, a spus Constantin Dascălu, vicepreşedintele CJ Dolj.

Administratorii societăţii nu sunt însă prea optimişti în ceea ce priveşte profitul estimat a se realiza în acest an. Pentru lucrări executate în valoare de peste 14 milioane de lei, unitatea din subordinea CJ estimează un profit brut de 80.000 de lei în 2008.

Investiţii de 11 milioane de lei la Parcul Industrial

Investiţiile de care va beneficia în acest an singurul parc industrial din judeţ sunt legate, în principal, de achiziţionarea unor terenuri şi cote din reţelele de utilităţi rămase în proprietatea Avioane SA. Deşi societatea a câştigat deja finanţare de şase milioane de euro pentru un proiect de reabilitare a incubatorului de afaceri din cadrul Parcului Industrial, conducerea societăţii are în plan şi extinderea infrastructurii actuale. Nici aici profitul mic nu este o problemă. În total, bugetul alocat pentru investiţiile din acest an este de 11 milioane de lei.

Potrivit vicelui Dascălu, înfiinţarea societăţii nu a avut ca scop câştigul financiar pentru consiliul judeţean, ci un câştig social. „Parcul Industrial trebuie să cumpere terenul şi clădirile aflate acum în proprietatea Avioane pentru că, la momentul la care a fost înfiinţată societatea, Avioane nu era în proprietatea lor. Consiliul judeţean nu aşteaptă să aibă profit de la Parcul Industrial pentru că a fost înfiinţat pentru a sprijini agenţii economici în crearea de noi locuri de muncă“, a precizat Dascălu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS