21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu a pledat pentru întăriri în Afganistan şi extinderea NATO, în întâlnirea cu presa străină

Băsescu a pledat pentru întăriri în Afganistan şi extinderea NATO, în întâlnirea cu presa străină

Preşedintele român Traian Băsescu a pledat astăzi în favoarea unui angajament sporit al NATO în Afganistan şi pentru o deschidere a Alianţei către noi membri, inclusiv către Ucraina şi Georgia, la summitul NATO din 2-4 aprilie de la Bucureşti, transmite AFP.

"Un acord pentru o strategie pentru Afganistan şi extinderea cu trei noi membri ar asigura succesul summitului", a declarat Băsescu joi, într-o întâlnire cu presa străină.

"Sperăm ca summitul NATO să contureze o viziune, o strategie în ceea ce priveşte Afganistanul, care nu mai trebui privit doar ca un câmp de bătălie", a subliniat el.

Potrivit preşedintelui, Alianţa trebuie să se concentreze mai mult pe "soluţii de dezvoltare" pentru Afganistan, consolidându-şi în acelaşi timp prezenţa militară în această ţară.

România intenţionează, la rândul său, să îşi "menţină angajamentul şi a răspuns deja solicitărilor de suplimentare, sporindu-şi contingentul de la 500 la 780 de oameni şi redesfăşurându-i în sud", unde se duc cele mai dificile operaţiuni de contrainsurgenţă.

Însă înainte de a decide eventuala trimitere a unei companii suplimentare, Bucureştiul "aşteaptă un angajament în acest sens din partea tuturor statelor membre, în special în sud", a spus preşedintele român.

Ofiţerii superiori care conduc Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO din Afganistan au anunţat că este nevoie de încă 6.000-10.000 de militari, pe lângă cei deja prezenţi, pentru a combate insurecţia talibanilor.

Băsescu şi-a exprimat, pe de altă parte, speranţa că Albania, Croaţia şi Macedonia să fie invitate să se alăture Alianţei, declarându-se "optimist" în ceea ce priveşte soluţionarea divergenţelor dintre Grecia şi Macedonia. Grecia ameninţă că îşi va folosi dreptul de veto pentru a bloca aderarea Macedoniei, dacă această ţară refuză un compromis cu privire la denumirea sa oficială.

Pentru un "summit ideal", NATO ar trebui să invite Georgia şi Ucraina în Planul de Acţiuni în vederea aderării (MAP), anticamera aderării la Alianţă, a apreciat şeful statului român.

"Trebuie să le dăm celor două ţări perspectiva că îşi vor putea realiza dorinţa de a deveni membre NATO imediat ce vor îndeplini criteriile de aderare", a insistat el.

Potrivit lui Băsescu, o asemenea eventualitate "nu ar trebui să deranjeze Moscova, căci este vorba despre două ţări suverane (…) care pot constitui o legătură între NATO şi Rusia, ale căror interese trebuie să fie respectate".

Cele 26 de ţări membre NATO nu sunt toate de aceeaşi părere în ceea ce priveşte eventuala aderare a celor două foste republici sovietice, pe care Moscova nu o priveşte cu ochi buni. Moscova consideră o ameninţare avansarea Alianţei spre frontierele sale.

Preşedintele român s-a declarat, pe de altă parte, în favoarea unui "nou statut" în relaţiile NATO cu Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru, care ar putea "avansa de la Parteneriatul pentru Pace la etapa de dialog intensificat", care precede MAP.

O asemenea soluţie este de asemenea "dorită pentru Serbia", dar "condiţiile politice în acest sens nu sunt întrunite", a mai spus Băsescu potrivit AFP.

România, membră NATO din 2004, va găzdui între 2 şi 4 aprilie cel de-al 59-lea summit al Alianţei, la care vor lua parte în jur de 50 de şefi de stat şi de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII