17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul internaţional împotriva alimentelor periculoase pentru copii s-a lansat şi în România

Codul internaţional împotriva alimentelor periculoase pentru copii s-a lansat şi în România

O campanie care cere interzicerea promovării alimentelor cu valoare calorică ridicată în rândul copiilor a fost lansată astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, de Federaţia Internaţională a Organizaţiilor de Consumatori şi Organizaţia Internaţională de Combatere a Obezităţii.

"Campania vizează produsele tip fast-food, care sunt consumate din ce în ce mai mult de copii, lucru nesănătos atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru cea psihică a micuţilor", a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Gheorghe Ciubotaru.

În cadrul campaniei, care se desfăşoară în toate statele membre UE, va fi promovat, sâmbătă, de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului, Codul Internaţional al alimentelor destinate copiilor. Pe parcursul desfăşurării campaniei, peste 50 de grupuri naţionale de consumatori vor efectua activităţi pentru a evidenţia caracterul nociv al marketing-ului privind alimentele nesănătoase şi pentru a îndemna conducătorii guvernelor să susţină Codul Internaţional al alimentelor destinate copiilor în faţa Adunării Mondiale a Sănătăţii din luna mai.

O coaliţie formată din experţi în obezitate şi grupuri de consumatori a făcut, deja, un apel către guvernele statelor membre UE să adopte, Codul Internaţional al alimentelor pentru copii, ca parte a strategiei de combatere a obezităţii şi a bolilor apărute în urma unor diete necontrolate, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare sau diabetul.

Codul vizează în special modul de promovare al alimentelor bogate în grăsimi, zahăr şi sare, şi cere interzicerea reclamelor la radio sau TV care promovează alimentele nesănătoase între orele 6.00 şi 19.00. De asemenea, codul interzice inserarea cadourilor, a jucăriilor sau a pieselor de colecţie gratuite care determină copiii să consume alimente nesănătoase.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 2,3 milioane de persoane vor fi supraponderale până în anul 2010, aşa că va trebui să acţionăm acum dacă ne dorim ca, în viitor, copiii noştri să crească fără ameninţarea problemelor de sănătate legate de obezitate", a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Costel Stanciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS