10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe 21 decembrie 1989, a început Revoluţia română în Bucureşti

Pe 21 decembrie 1989, a început Revoluţia română în Bucureşti

21 decembrie 1989. Revoluţia română a izbucnit la Bucureşti. În loc să scandeze lozincile ceauşiste, miile de oameni strânse de dictator în faţa Comitetului Central al PCR transformă marea adunare populară în marea revoltă populară.

Bucureştenii prind curaj şi se alătură manifestanţilor de la Timişoara, scandând Ieri în Timişoara, azi în toată ţara! Speriat şi învins, Ceauşescu părăseşte balconul sediului CC, dar trimite soldaţii să tragă în mulţimea care l-a trădat. Toată noaptea, în Bucureşti, s-au tras focuri de armă şi au fost arestaţi zeci de demonstranţi.

Pe 21 decembrie 1989, la Bucureşti, este programată o mare adunare populară, în speranţa că oamenii muncii din Capitală vor condamna revolta timişorenilor. Mulţimea s-a adunat în faţa comitetului central al PCR, perfect ordonată, cu tablourile dictatorului şi pancarte cu sloganuri comuniste în mîini. Primele huiduieli, mai timide s-au auzit în momentul în care dictatorul îi anunţa pe oameni că din ianuarie vor creşte ajutoarele sociale, alocaţiile pentru copii şi pensiile.

Printre uralele şi scandările activiştilor, s-au auzit, din ce în ce mai tare, huiduieli şi fluierături. Imaginea lui Ceauşescu din acel moment, debusolat şi aproape rămas fără cuvinte, a făcut înconjurul lumii.

Televiziunea Română şi-a întrerupt emisia. Politicienii comunişti, cuprinşi de panică, l-au luat de braţ pe Ceauşescu, pentru a-l scoate din balcon. Oamenii au început să strige Timişoara! Timişoara! Ai omorât copii nevinovaţi! Unii au început să fugă, abandonând steaguri şi tablouri. Alţii îi îndemnau să meargă la Intercontinental. Tot mai mulţi strigau Jos Ceauşescu! Şi voi sunteţi români!

Centrul Capitalei, de la Piaţa Unirii la Romană şi până la Piaţa Rosetti s-a umplut de demonstranţi. În faţa Intercontinentalului, tinerii îngenunchează şi păstrează momente de reculegere pentru cei căzuţi la Timişoara. Apar însă şi forţe de ordine cu scuturi, căşti şi bastoane.

După amiază, Nicolae Ceauşescu îi instruieşte pe prim secretarii comitetelor judeţene să apere ţara care este în pericol. Demonstranţii le oferă soldaţilor flori şi chiar improvizează o baricadă din jardiniere la restaurantul Dunărea. După lăsarea serii se trage. La început la intimidare, apoi, spre noapte, şi în mulţime.

La Jilava, în acea noapte, s-a lucrat din plin. Torturi, bătăi, maşini pline care descărcau manifestanţii ridicaţi de pe străzi. După ora 3.00 dimineaţa, nu mai era nimeni pe stradă. Autorităţile au făcut curăţenie şi au spălat trotuarele de sânge.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU