16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană ar putea activa clauza de salvgardare pe agricultură

Comisia Europeană ar putea activa clauza de salvgardare pe agricultură

Comisia Europeană ar putea activa săptămâna aceasta clauza de salvgardare pe agricultură, din cauza problemelor legate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Ministrul Dacian Cioloş va avea astăzi o întrevedere cu doamna Fischer Boel, comisarul european pentru Agricultură.

Întâlnirea dintre ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş şi comisarul Mariann Fischer Boel este ultima şansă pentru Guvern de a convinge Comisia ca nu are motive să activeze clauza de salvgardare. Aceasta clauză ar permite Comisiei să taie un sfert din subvenţiile pentru agricultorii români. Comisia va studia în urmatoarele zile raportul de audit întocmit de firma Deloitte, care a fost trimis la Bruxelles sâmbătă. Surse de la Bruxelles spun ca raportul semnalează 20 de probleme în funcţionarea agenţiilor de plăţi, legate în special de softul folosit pentru plăţi.

Decizia Comisiei privind clauza va fi anunţată abia joi. Conform unor surse de la Bruxelles, Comisia va hotărî să nu activeze clauza, dar să ţină România sub monitorizare. O misiune de audit a Comisiei va veni în România la sfârşitul lui ianuarie pentru a verifica funcţionarea agenţiilor de plăţi agricole. Plăţile directe pentru agricultori vor începe probabil abia din februarie, cu două luni mai târziu decât era prevăzut iniţial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS