19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCamera Deputaţilor a adoptat legea PC privind protecţia animalelor

Camera Deputaţilor a adoptat legea PC privind protecţia animalelor

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat astăzi, cu largă majoritate, 216 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o "abţinere", proiectul de lege al PC referitor la protecţia animalelor.

Pentru a susţine acest proiect legislativ, câteva sute de iubitori de animale, printre care cântăreţul Mihai Constantinescu şi alţi membri ai unor organizaţii non-guvernamentale care acţionează pentru protecţia animalelor, au asistat la şedinţa de luni. Ei îi abordau pe hol pe deputaţi, oferindu-le câte o garoafă roşie şi cerându-le să voteze favorabil acest proiect de lege.

Conform noului act normativ, care modifică Legea 205/2004, constituie infracţiunii deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice, cu excepţia grădinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cerşetorie, omorârea animalelor, abandonul, organizarea de  lupte între animale sau cu animale, maltratatrea şi schingiuirea acestora, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni, precum şi intervenţiiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri precum cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, colţilor, ciocului şi dinţilor.

În plus, de acum înainte deţinătorii de animale au obligaţia de a le asigura acestora asistenţa medicală. Eutanasierea este interzisă, cu excepţia animalelor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar. Sancţiunile pentru rele tratamente aplicate animalelor pot ajunge până la 10.000 RON şi confiscarea animalului, dar se introduce şi pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII