15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePropunerea de arestare a lui Mustafa Tartoussi a fost respinsă de judecători

Propunerea de arestare a lui Mustafa Tartoussi a fost respinsă de judecători

Curtea de Apel Bucureşti a respins astăzi solicitarea procurorilor de arestare preventivă a lui Mustafa Tartoussi, armatorul navei cu care DIICOT susţine că a fugit din ţară Omar Hayssam, decizia putând fi atacată cu recurs în 24 de ore.
Instanţa a decis şi impunerea de interdicţii de a părăsi ţara pe numele fraţiilor lui Omar Hayssam şi Muhkles Omar şi Mahmoud Omar trimişi în judecată, alături de Mustafa Tartoussi, în dosarul privind fuga omului de afaceri Omar Hayssam, condamnat pentru terorism. Şi această decizie a instanţei poate fi atacată cu recurs.  
Tartoussi s-a prezentat joi la Curtea de Apel Bucureşti şi a declarat că dacă ar fi vinovat de acuzaţiile care i se aduc nu s-ar mai fi întors în ţară anul trecut.
Tartoussi a susţinut că legăturile dintre el şi familia lui Omar Hayssam au fost strict de afaceri. Totodată, Tartoussi a mai spus că dacă ar fi fost vinovat de acuzaţiile care i se aduc nu s-ar mai fi întors în ţară în august 2006. "Puteam să nu mă mai întoc în ţară din 2006 când am fost plecat o perioadă cu afacerui. Atunci am plecat pe 1 iulie şi m-am întors în august 2006 după ce am aflat de acuzaţiile care mi se aduc", a declarat Tartoussi.
Armatorul navei cu care a plecat Hayssam că el este doar un agent naval fără nicio putere de control asupra navei Iman T.
Procurorii DIICOT în propunerea lor de arestare că există indicii că Mustafa Tartoussi va încerca să fugă sau să se sustragă în orice mod de la judecată, anchetatorii apreciind că inculpatul ar putea încerca părăsirea teritoriului României chiar şi în mod fraudulos. "Privarea de libertate a inculpatului Tartoussi Mustafa se impune atât prin îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art.148 alin.1 lit.a teza II lit.f C.p.p., precum şi a situaţiei prevăzută de art.5 paragraful 1 lit.c din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi în baza unor considerente legate de egalitatea de tratament juridic bazată pe necesitatea existenţei unei măsuri preventive menită a asigura celeritatea procesului penal în contextul în care Omar Mahmoud şi Omar Mukhles au instituită până la data de 01.12.2007 măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara", susţin procurorii DIICOT.
Faţă de Tartoussi s-a pus în mişcare acţiunea penală în luna martie 2007 sub aspectul săvârşirii, în circumstanţe agravante, a infracţiunii de înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism – faptă prevăzută de art.33 lit.c din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu aplicarea art.75 lit.a din Codul penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS