15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect de lege pentru introducerea unei taxe unice de mediu

Proiect de lege pentru introducerea unei taxe unice de mediu

PSD va iniţia un proiect de act normativ care să prevadă o taxă unică de mediu, aplicată celor care cauzează poluarea, realizând profit pe seama acesteia, şi utilizarea sumelor astfel colectate exclusiv pentru depoluare, cu precădere pentru stimularea înnoirii parcului auto învechit.
PSD propune înlocuirea celor trei taxe de mediu existente în prezent cu o singura taxă, aplicată producătorilor şi importatorilor de maşini în funcţie de gradul de poluare al acestora, taxă care să constituie venit la bugetul Ministerului Mediului.
De asemenea, PSD propune anularea taxei de poluare din surse mobile plătită de persoanele juridice la Fondul de mediu şi eliminarea imediată a componentei de mediu din taxa de drum (rovinieta).
PSD consideră că taxa de primă înmatriculare ar putea fi considerată o măsură de protecţie a mediului dacă s-ar aplica la toate maşinile vechi. "Ea însă a fost introdusă forţat de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (actualul Minister al Mediului şi Dezvoltării Durabile), mai mult ca o posibilitate de compensare a veniturilor bugetare pierdute prin înlăturarea unor taxe după aderarea la UE, şi este susţinută de Ministerul Finanţelor, banii intrând la bugetul de stat şi nu la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) pentru investiţii în depoluare", susţine comunicatul citat.
Partidul Social Democrat apreciază că existenţa a trei taxe de mediu, în prezent, este o "performanţă greu de imaginat".
PSD apreciază că aceste propuneri sunt justificate având în vedere principiul "poluatorul plăteşte", prin aplicarea taxei la producători şi importatori, şi nu la utilizatorii vehiculelor. Sursa citată menţionează că printre scopurile demersului se află "eliminarea imediată a aberantei triple taxări colectate de diferite instituţii ale administraţiei centrale, cu utilizări de cele mai multe ori pentru alte scopuri decât cele declarate de protecţie a mediului" şi "înlăturarea discriminărilor introduse prin actualul sistem abuziv de triplă taxare, între persoanele fizice, juridice, regiile de transport în comun".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS