15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la drumurile înzăpezite

Atenţie la drumurile înzăpezite

Ţinând cont de avertizarea meteo de vreme nefavorabilă pentru mai multe judeţe din ţară, printre care şi Hunedoara, Serviciul Poliţiei Rutiere le recomandă şoferilor ca înainte de a pleca la drum, să se informeze despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 021/3157566, 021/3186609 sau 021/3186631 ale Comandamentului Central de Iarnă, să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei), să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Totodată, şoferilor le este recomandat să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic, să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile, să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, lanţuri, materiale antiderapante, să verifice periodic acumulatorul acestuia, să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor. În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, Poliţia Rutieră le recomandă şoferilor să folosească din timp ştergătoarele de parbriz.

Interzis „giganţilor”

Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legala, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite. „Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind lipsa acestora de experienţă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică. Reamintim obligativitatea respectării restricţiilor de circulaţie pe DN7, între localităţile hunedorene Orăştie şi Ilia, pe sectorul de drum situat între kilometrii 352 şi 412. Din cauza unor lucrări de consolidare a sistemului rutier este interzisă circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, de luni până sâmbătă, între orele 07,00 şi 19,00, iar cea a vehiculelor cu m.t.m.a. mai mică de 7,5 tone, de luni până sâmbătă, între orele 08,00-12,00 şi 15,00-19,00. Restricţia nu se aplică vehiculelor destinate transportului de persone”, a declarat inspectorul Ioan Tirinescu, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră al judeţului Hunedoara.

Poliţia Rutieră recomandă folosirea următoarelor rute alternative:
-pentru relaţia SIBIU-ARAD: DN 1- Sibiu-Sebeş-Alba Iulia-Turda-Cluj Napoca-Oradea; DN 79, Oradea-Arad;
-pentru relaţia LUGOJ-SIBIU: DN6- Lugoj-Caransebeş; DN68- Caransebeş-Haţeg; DN66- Haţeg-Târgu Jiu; DN67- Târgu Jiu-Râmnicu Vâlcea; DN7- Râmnicu Vâlcea – Sibiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS