21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateControale privind tăierea şi vânzarea pomilor de Crăciun

Controale privind tăierea şi vânzarea pomilor de Crăciun

Direcţia Generală de Control Silvic şi Cinegetic efectuează  în perioada 15 noiembrie 2007 – 01 ianuarie 2008 controale cu privire la recoltarea, circulaţia şi comercializarea pomilor de Crăciun împreună cu Inspectoratele Teritorialede Regim Silvic şi de Vânătoare, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, ocoalele silvice private, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.
Pe teritoriul României, pomii de Crăciun cu provenienţă legală se  identifică individual prin aplicarea sigiliilor crotalii, care se fixează între primele două verticile de la bază.
Acţiunea de crotaliere a pomilor de Crăciun recoltaţi pe teritoriul ţării se va desfăşura de către ocoalele silvice   atât pentru activitatea  proprie cât şi pentru situaţiile în care  asigură serviciul public cu specific silvic.
Pentru pomii de Crăciun recoltaţi pe teritoriul ţării, transportul şi comercializarea acestora se face pe baza avizelor de însoţire în care se consemnează provenienţa şi documentul de provenienţă.
La intrarea pe teritoriul naţional a pomilor de Crăciun recoltaţi din statele Uniunii Europene sunt valabile documentele emise conform legislaţiei naţionale specifice acelor state. Pentru  pomii de Crăciun recoltaţi din afara statele Uniunii Europene, provenienţa fiind din import, va trebui ca operatorii economici să consemneze ca document de  provenienţă Declaraţia Vamală de Import (DVI).
La ieşirea din primul depozit de stocare a pomilor de Crăciun proveniţi din afara teritoriului naţional,  operatorii economici vor aplica  sigiliile crotalii şi vor emite avizele de însoţire conform legislaţiei româneşti.
Operatorii economici care efectuează recoltarea, transportul şi comercializarea pomilor de Crăciun trebuie să  îndeplinească condiţiile stabilite de lege privind identitatea, înregistrarea obiectului de activitate de comercializare a materialelor lemnoase la Registrul Comerţului, existenţa spaţiilor autorizate de comercializare precum şi existenţa registrului unic de evidenţă a materialelor lemnoase.  
În situaţia în care nu sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare vor fi aplicate sancţiunile prevăzute de aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS