18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizarea Electroputere ar putea fi suspendată

Privatizarea Electroputere ar putea fi suspendată

Oficialii Comisiei Europene s-au arătat deranjaţi de faptul că autorităţile române nu au aşteptat răspunsul Comisiei înainte de semnarea contractului de privatizare a Electroputere.

Ofiţerul de presă al comisarului european pe probleme de concurenţă, Audrey Lemonnier, a declarat vineri pentru GdS că este posibil ca oficialii europeni să deschidă o anchetă şi în cazul privatizării fabricii din Craiova, după ce au luat la puricat vânzarea Daewoo către Ford.

„Comisia a primit documentele despre privatizarea Electroputere. După ce le va citi, este posibil să aibă îndoieli în privinţa respectării regulilor Comisiei Europene şi să deschidă o anchetă. La final, am putea descoperi că nu este nici o problemă. Momentan, nu ştim dacă există vreuna, deoarece nu am citit toate documentele“, a spus Lemonnier. Ofiţerul de presă a adăugat că nu poate estima cât va dura analiza. „Acest lucru depinde de numărul de documente şi dacă sunt toate informaţiile necesare analizei. Dacă nu, vom cere autorităţilor române să ne trimită informaţiile de care avem nevoie“, a completat Lemonnier. Principala neregulă pe care ar putea-o descoperi oficialii europeni se referă la posibila acordare ilegală de ajutoare de stat de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului investitorului din Arabia Saudită, Al Arrab Contracting Company.

Graba s-ar putea să strice treaba

Ofiţerul de presă a refuzat să spună ce se va întâmpla cu contractul de vânzare în cazul în care Comisia va decide deschiderea unei anchete. „Comisia nu autorizează un contract, doar analizează dacă există ajutoare de stat. Nu am ajuns la suspendarea contractului“, a spus Lemonnier, care a precizat însă că autorităţile române au trimis notificarea înainte de semnare, dar nu au aşteptat răspunsul din partea CE. Cu toate acestea, Lemonnier a evitat să acuze pe cineva. „Nu aş vrea să intru în speculaţii că statul român nu trebuia să semneze contractul înainte de a primi undă verde de la CE“, a mai spus funcţionarul european. În cazul Daewoo, declanşarea anchetei a dus la suspendarea contractului de vânzare către Ford. Reprezentanţii Biroului de Presă al AVAS au declarat că nu se tem de o posibilă iniţiere a vreunei anchetei, deoarece, spun ei, nu este vorba despre ajutor de stat. „Noi am aplicat testul investitorului privat prudent, o regulă a Uniunii Europene, şi a reieşit că nu este ajutor de stat“, au spus aceştia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII