25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul de Dolj, martor la căratul apei!

Prefectul de Dolj, martor la căratul apei!

42 de hectare de teren de lângă Craiova vor intra în proprietatea lui Dinel Staicu. Luna trecută, Nuţu Lenuţa, soţia afaceristului, a prezentat Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar o hotărâre judecătorească prin care aceasta a devenit stăpână peste pământul de sub aeroclubul de la Balta Verde.

De câţiva ani, zecile de hectare de terenuri administrate de Aeroclubul Teritorial Craiova sunt vânate de tot felul de „întreprinzători“ care s-au străduit să le obţină, folosindu-se de tertipuri care mai de care mai rafinate. Cel care a atins performanţa fineţurilor în combinaţii a fost, ca de obicei, Dinel Staicu, devenit os de boier prin cumpărarea de drepturi succesorale de la moştenitori scăpătaţi sau inventaţi, prin intermediul Lenuţei. Ultima lovitură imobiliară în jurul căreia s-a învârtit câţiva ani pentru a-i da de cap s-a consumat în urmă cu trei săptămâni. Atunci a scos iepurele din pălărie în faţa Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar, punând sub nasul membrilor, deveniţi martori la căratul apei, o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, obţinută cu ajutorul finului său, primarul din Podari, Constantin Gheorghiţă.

Fiecare naş îşi are naşul

În noiembrie 2004, Nuţu Lenuţa s-a adresat Judecătoriei Craiova cu rugămintea de a fi obligată Comisia locală de la Podari şi primarul comunei să o pună în posesie cu suprafaţa de 42 ha teren arabil pe vechile amplasamente ale familiei de boieri Viişoreanu. Lenuţa se plângea instanţei de faptul că în februarie 2004 a încheiat un contract de cesiune cu Ivonette Gabrielle Rudeanu, ce se dădea moştenitoarea Mariei Viişoreanu, în urma căruia a dobândit dreptul de proprietate asupra terenurilor care au aparţinut Viişorenilor, iar comisia judeţeană a refuzat punerea în posesie şi eliberarea titlului. Judecătoria i-a respins acţiunea pe motiv că nu are calitate procesuală, iar, pe de altă parte, pentru că în contractul de cesiune nu sunt specificate drepturi asupra terenurilor. Respingerea acţiunii s-a făcut pe considerentul că dreptul de a solicita şi obţine reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului nu poate fi cedat, legea stabilind persoanele îndreptăţite să o facă. A urmat apelul la Tribunalul Dolj, care l-a respins, apoi recursul la Curtea de Apel Craiova, unde situaţia s-a schimbat. Curtea a dispus casarea celor două sentinţe prin care se alesese praful de cererea Lenuţei şi a trimis dosarul la prima instanţă pentru rejudecare.

Lenuţa a devenit os domnesc

Au trecut doi ani, iar Lenuţa Nuţu şi Dinel Staicu deveniseră naşii fiului primarului a cărui nuntă o găzduiseră la parcul RSR. De această dată, procesul a mers ca uns. S-a găsit repede un martor, Roşca Ion, care a declarat că Viişorenii au avut pământul fix în tarlaua 4, parcela 33, adică pe actualul amplasament al Aeroclubului Teritorial Craiova. Pentru că mărturia lui Roşca nu era suficientă, s-a apelat la expertul judiciar Victor Dumitrescu, care a decis că terenurile cesionate de Lenuţa Nuţu sunt fix cele de la aeroclub. Judecătoarea Claudia Preda de la Judecătoria Craiova a văzut se pare cu ochii ei că terenul în discuţie a fost expropriat în baza Decretului Lege nr. 83/1949 împreună cu alte 39 ha care au aparţinut Viişorenilor, aşa cum rezultă dintr-un certificat al Arhivelor Statului, filiala Dolj, nr. 1868 din 24.07.2002. Pentru că Aeroclubul Craiova nu a fost parte în proces, nu a putut să se apere şi nici să aducă actele de constituire care datează din anul 1933, acte unde scrie negru pe alb că Aeroclubul s-a constituit pe terenuri care în nici un caz nu erau ale Viişorenilor. Primarul şi consiliul local ştiau care este situaţia la aeroclub deoarece ani de zile încercaseră tot felul de tertipuri şi nu le reuşiseră.

Gheorghiţă i-a făcut naşei plocon de 42 ha

Pentru că în 2007 Staicu îl năşise pe copilul primarului din Podari, conform tradiţiei, trebuia să primească plocon de la socrul mare. Constantin Gheorghiţă a trimis instanţei hotărârea Consiliului Local Podari nr. 59/2004, prin care consilierii trecuseră terenurile de la aeroclub din domeniul public al statului în domeniul privat al comunei Podari. În aceste condiţii, judecătoarei nu-i mai rămânea de făcut decât să pronunţe sentinţa prin care obliga comisia comunală Podari să o pună în posesie pe Lenuţa Nuţu. La data când primarul a transmis judecătoriei hotărârea Consiliului Local nr .59, ştia deja că Prefectura Dolj o anulase în instanţă deoarece în România schimbarea regimului juridic al terenului este atributul guvernului, şi nu al unui prăpădit de consiliul de comună! Cu toate acestea, Gheorghiţă s-a făcut că plouă şi a pus umărul la bunăstarea naşei, prezentând hotărârea ca fiind valabilă. Mai mult decât atât, primarul şi Consiliul Local Podari nu au atacat hotărârea la instanţa superioară, pecetluind-o cu atributele definitiv şi irevocabil. Aşa că naşa mare nu a mai avut de făcut decât să o bage sub nasul Comisiei judeţene, care a luat act de ea în şedinţa din 18 octombrie 2007.

Ministrul Orban, groparul aviaţiei civile

Primarul Gheorghiţă, care s-a apucat să joace în horă cu naşul Staicu, a uitat repede de hotărârea consiliului local pe care o trimisese instanţei de judecată şi prin care a convins-o pe judecătoare că aeroclubul este în proprietatea privată a cumunei Podari. În august 2007, s-a adresat Ministerului Transporturilor, condus de Ludovic Orban, care are în subordine aeroclubul, pentru a cere scoaterea a 50 ha de teren din domeniul public al statului şi trecerea acestuia în domeniul public al comunei Podari. El a motivat cererea prin faptul că pământul va fi folosit în vederea aplicării legilor fondului funciar. Orban s-a dat pe spate când a auzit că se mai desfiinţează ceva în România şi s-a grăbit să iniţieze o hotărîre de guvern prin semnarea unei note de fundamentare care nu aminteşte nimic despre desfiinţarea Aeroclubului din Craiova. Dacă hotărârea va fi promovată, Orban se va face vinovat de decesul celui mai vechi aeroclub din ţară, cel de la Craiova, înfiinţat chiar de liberali în urmă cu 74 de ani. Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, liberal şi el, se jura în conferinţa de presă de vineri că nu ştie ce se va întâmpla cu Aeroclubul Teritorial Craiova. E drept că de când a stat la masa naşului la nunta fiului primarului Gheorghiţă au trecut câteva luni!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII