17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEleve cercetate pentru distrugerea şi furtul a două cataloage

Eleve cercetate pentru distrugerea şi furtul a două cataloage

Cele cinci eleve din clasa a VIII-a de la Şcoala Generală nr. 1 din oraşul Rovinari, judeţul Gorj, au vrut să ascundă de părinţi notele proaste şi absenţele din catalog.

Elevele au acţionat după un plan bine pus la punct, „creierul“ acestei operaţiuni fiind cea mai inteligentă elevă din şcoală.

Puştoaicele au acţionat luni, 5 noiembrie, după încheierea cursurilor, când toţi elevii şi profesorii plecaseră de la şcoală, a doua zi urmând să aibă loc şedinţa cu părinţii.

Capul răutăţilor a fost Cristina, eleva care la testul de inteligenţă a obţinut cel mai mare punctaj din şcoală. Aceasta primise nota 1 la istorie, pentru că a fusese prinsă copiind, şi le-a convins apoi pe colegele ei, care aveau câteva absenţe şi note proaste, să o ajute să-şi ducă planul la îndeplinire. „Totul a pornit de la o glumă. Iniţial, ele şi-au exprimat în clasă această intenţie, sub formă de glumă, după care au început să o ia în serios şi să stabilească un plan. Cele cinci colege erau şi prietene şi au făcut un jurământ să nu spună la nimeni. Cea care le-a convins să participe şi pe celelalte eleve a fost Cristina“, a spus Claudia Iriza, consilierul psihopedagogic al şcolii.

Operaţiunea „Catalogul“

Potrivit conducerii şcolii, două dintre fete au intrat în incinta unităţii de învăţământ, după terminarea cursurilor, sub pretextul că şi-au uitat cheile de la locuinţe în clasă. Profitând de faptul că femeia de serviciu era ocupată să spele podeaua, Cristina a păstruns în cancelarie, în timp ce colega ei stătea de pază. A deschis fişetul metalic închis cu un lacăt şi a luat două cataloage, cel al clasei în care învăţa, precum şi pe cel al unei alte clase, cu scopul de a induce în eroare. A aruncat cele două cataloage pe geamul cancelariei, iar celelalte trei colege aşteptau sub fereastră. Fetele au rupt cataloagele şi le-au aruncat la coşul de gunoi. „În dimineaţa zilei următoare am observat dispariţia celor două cataloage. Am chemat femeia de serviciu, care a spus că a zărit-o pe una dintre eleve când ieşea din cancelarie. Am interogat-o şi a recunoscut tot, după care am anunţat poliţia şi Inspectoratul Şcolar. Nu ştiu cum a desfăcut fişetul, cred că a tras de el şi s-a deschis. Am refăcut imediat cataloagele, pentru că nu erau trecute multe note“, a spus directorul Şcolii Generale nr. 1, Grigore Curcanu.

Cele cinci eleve sunt cercetate acum de poliţie pentru furt şi distrugere. Ele vor fi testate în vederea stabilirii discernământului şi în funcţie de rezultate vor răspunde pentru faptele lor. Conducerea şcolii spune că, deşi Cristina mai făcuse câteva năzbătii, cele cinci eleve sunt la primele fapte de acest gen. Cea care a pus la cale totul a fost pedepsită cu scăderea notei la purtare pe primul semestru la nota 3, în timp ce colegele ei au nota scăzută la 4. În plus, ele au fost eliminate de la şcoală cinci zile. Conducerea şcolii nu vrea ca elevele să fie izolate pentru ceea ce au făcut. „Trebuie să fie reintegrate, ca să nu se simtă un fel de paria. Au spus că s-au inspirat de la televizor şi de pe internet. Din acest motiv, noi nu le dăm voie cu telefoanele mobile la şcoală“, a spus directorul adjunct, Romeo Prunescu.

Cristina, e elevă foarte inteligentă

Cristina, cea care a pus la cale toată acţiunea, este cel mai inteligent elev al şcolii, cu mult chiar peste media vârstei ei. Claudia Iriza a fost surprinsă de rezultatele obţinute de aceasta la testul de inteligenţă: „Cristina este o fată puţin spus inteligentă, chiar foarte isteaţă. La testul de inteligenţă, nici un elev al şcolii nu a ajuns la cota pe care a atins-o ea. Este cu mult peste media de inteligenţă specifică vârstei ei“.

Consilierul psihopedagogic al şcolii a stat de vorbă cu elevele şi crede că au vrut să depăşească o barieră: „Ele sunt la vârsta la care totul e o aventură. Limitele sunt pentru ele ca să fie încălcate, pentru a vedea consecinţele. O explicaţie este spiritul de aventură, de provocare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII