9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTMD Filiaşi, pusă sub sechestru

TMD Filiaşi, pusă sub sechestru

Fiscul are de recuperat de la firmă aproape 167 de miliarde de lei vechi şi vrea să vândă fabrica sechestrată pentru a stinge datoriile. Unul dintre creditori a cerut şi el falimentul firmei, pentru recuperarea unei datorii de 14 miliarde.

Societatea Transformatoare, Motoare, Diverse (TMD) SA Filiaşi a ajuns în pragul falimentului din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat şi creditori. Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, fiscul are de recuperat de la TMD SA 166,89 miliarde de lei vechi. La această sumă se adaugă 14 miliarde de lei vechi – către falimentara Transformatoare, Motoare, Condensatoare (TMC) SA Filiaşi, din care s-a desprins în urmă cu câţiva ani. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a întreprins primele măsuri executorii, punând fabrica sub sechestru, şi a încercat în câteva rânduri, fără succes, să valorifice o parte din active, după cum a declarat Mircea Pârvuleţu, director în cadrul fiscului doljean.

Recent, AMT Service SRL Craiova, lichidatorul defunctei TMC Filiaşi, a depus o acţiune în instanţă pentru declanşarea falimentului TMD şi recuperarea creanţei de 14 miliarde. „Mi-au spus că vor să plătească eşalonat, din profit. Vă daţi seama că ar trebui să facă profit net pentru a plăti această datorie. Nu ar avea cum în actualele condiţii“, a declarat Florin Săftoiu, reprezentantul AMT Service.

Pe 2006, TMD Filiaşi a raportat o cifră de afaceri de 122,59 miliarde de lei vechi şi o pierdere netă de 11,9 miliarde de lei vechi. Pachetul cel mai important de acţiuni al TMD SA este deţinut de societatea bucureşteană BRACO TRADE SRL, care are în proprietate 32,33% din capitalul social al firmei. Această societate s-a mutat recent cu sediul în Bragadiru – Ilfov, devenind BRACO INDUSTRIAL SRL. Firma este patronată de familia lui Vasile Braia şi în 2006 a raportat un profit net de 12,6 miliarde de lei vechi. La TMD Filiaşi însă, Braia are mai multe firme italiene partenere: SAE (2,62%), EBL ELETTROMECANICA (12,52%), SMEM – MOTORI ELETTRICI (2,62%), la care se adaugă SIF OLTENIA (3,72%) şi o listă de 125 de persoane fizice (45,86%). Reprezentanţii societăţii filieşene speră că nu se va ajunge totuşi la faliment şi la concedierea celor peste 360 de salariaţi. Ei vor să facă întâmpinare în acţiunea de faliment, aducând ca argument graficul de eşalonare a datoriilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII