19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizarea Electroputere se parafează marţi

Privatizarea Electroputere se parafează marţi

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Tedor Atanasiu şi preşedintele Al-Arrab Contracting Co., Said Bahjad Said, semnează marţi 6 noiembrie contractul de privatizare al Electroputere Craiova la sediul societăţii craiovene, au anunţat vineri reprezentanţii AVAS.
Intermediarul firmei arabe la Craiova, Fathi Taher, ne-a declarat că "marţi se va semna contractul, şi că firma arabă este extrem de mulţumită de felul în care a încheiat negocierile cu reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului".
La ceremonia semnării contractului de la Electroputere Craiova vor participa preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu şi vicepreşedintele Lazzlo Gyerko.Din parte companiei din Arabia Saudită va participa o delegaţie din care fac parte  preşedinte al Al-Arrab Contracting Co, Said Bahjat Said, vice preşedintele executiv  Samer Mohammad Arafat, preşedinte diviziei de Industrie Clas Olofwestman , vicepreşedintele Al-Raijhi,  Frederico Tauber şi alţi oameni de afaceri.

Reprezentanţii AVAS au declarat de mai multe ori că în cazul privatizării Electroputere nu există elemente de ajutor de stat. În timpul negocierilor, Al ArrabContracting Co a solicitat eşalonarea datoriilor, cifrate la circa 50 de milioane de euro, pe o perioadă de 18 luni.
Sursele apropiate tranzacţiei susţin că arabii nu au obţinut eşalonarea, însă vor negocia, în continuare, în acest sens cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Autoritatea a selectat compania arabă  pentru privatizarea în luna iunie, dar semnarea contractului a fost amînată de trei ori, pentru că ca părţile nu s-au înţeles asupra unor clauze.

Reprezentanţii AVAS au trimis, în luna octormbrie, o informare Consiliului Concurenţei, însă actul ,de privatizare pentru Electroputere Craiova, este încă în analiză. El urmează să fie trimis Comisiei Europene care îşi va da, sau nu, acordul asupra tranzacţiei.

Al Arrab va plăti pe 62,82% din acţiunile companiei, 2,3 milioane de euro. Conform declaraţiilor iniţiale ale reprezentanţilor AVAS, Al Arrab va fi obligată să asigure un capital de lucru de 37 milioane euro, să realizeze investiţii de aproximativ 20 milioane euro, dar şi să îşi asume datoriile Electroputere Craiova.

Fabrica de la Craiova se întinde pe o suprafaţă de 61 de hectare de teren, iar  fluxul de producţie ocupă abia jumătate din suprafaţă. Alte obictive, precum cantina, policlinica sau  baza sportivă, pot fi valorificate, sub altă formă, de cumpărător. De altfel, Al Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudită are ca obiect de activitate lucrările de infrastructură, construcţiile de clădiri rezidenţiale şi birouri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS