19.4 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate5.000 de români, pe lista celor pentru expulzare din Italia

5.000 de români, pe lista celor pentru expulzare din Italia

Autorităţile din Roma, Milano, Napoli, Torino şi Florenţa au început să alcătuiască listele cu numele românilor care ar putea fi expulzaţi din motive de siguranţă publică, numărul persoanelor aflate în această situaţie ridicându-se la aproximativ 5.000, relatează La Repubblica, în ediţia online.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a promulgat, joi seara, decretul care permite expulzarea cetăţenilor comunitari dacă aceştia sunt consideraţi o ameninţare la adresa siguranţei publice. Decretul permite prefecţilor să expulzeze un cetăţean UE dacă acesta este considerat un pericol pentru ordinea publică. Pot fi expulzaţi toţi străinii care sunt cetăţeni UE, sunt majori şi sunt în Italia de mai puţin de zece ani. Decretul a fost adoptat miercuri seara de Guvernul de la Roma, imediat după agresarea şi violarea unei femei de către un rom de origine română.
Ministrul de Interne, Giuliano Amato, şi responsabilii din cadrul poliţiei au preferat să păstreze prudenţa în legătură cu numărul imigranţilor care vor fi expulzaţi. "În următoarele luni ar putea fi expulzaţi câteva mii de străini", a confirmat Ministerul de Interne.
Din primele calcule făcute de carabinieri pe baza arestărilor românilor acuzaţi de delicte grave, medii şi minore reiese că numărul persoanelor expulzate ar putea ajunge la 5.000.
Franco Frattini, comisarul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, avertizează Italia că nu poate considera toţi imigranţii români drept infractori, la fel cum nici statele membre UE nu pot fi acuzate că stimulează infracţionalitatea.
"Vreau să fie foarte clar. Comisia Europeană şi guvernele naţionale nu pot considera un alt stat membru UE drept factor al infracţionalităţii. Românii sunt o comunitate numeroasă în Italia. Sunt români care muncesc şi sunt integraţi şi alţii care comit infracţiuni, care erau infractori şi în ţara de origine şi care au profitat de aderarea României la UE pentru a veni în Italia. În niciun caz nu poate fi pus semn de egalitate între români şi infractori", declară Frattini într-un interviu difuzat de ediţia online a ziarului Il Sole 24 Ore.
Românul Nicolae Romulus Mailat, acuzat de omor şi furt calificat după agresarea, marţi seară, a unei italience de 47 de ani, este ţinut la izolare în penitenciarul Regina Coeli, din Roma, de teama represaliilor altor deţinuţi, care l-au ameninţat.
Mailat urma să fie interogat vineri dimineaţă, după ce victima sa, Giovanna Reggiani, a decedat joi seară, în spitalul Sant'Andrea din Roma, unde fusese internată în comă ireversibilă, relatează site-ul Tgcom, al trustului Mediaset.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU