19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarea Neagră a devenit roşie, la Constanţa, din cauza unei alge

Marea Neagră a devenit roşie, la Constanţa, din cauza unei alge

Apă Mării Negre a devenit astăzi roşie, în zona Portului Turistic Tomis şi a staţiunii Mamaia, ca urmare a înmulţirii unei specii de alge, informează NewsIn.
Fenomenul a fost observat de mai mulţi localnici şi pescari, care au constatat culoarea roşiatică a mării dar şi faptul că emană un miros ciudat. Specialiştii în biologie marină spun că este vorba de un fenomen de înflorire algală care a  fost observat şi în toamna anului trecut care a dispărut după o săptămână.
Directorul Oceanic Club Constanţa, Răzvan Popescu, a explicat că fenomenul a fost provocat cel mai probabil de un puternic curent de ridicare a apelor de adâncime care conţin nutrienţi şi care a favorizat dezvoltarea acestor alge, dar deocamdată nu se cunoaşte specia dominantă. Specialiştii de la Institutul de Cercetări Marine "Grigore Antipa" Constanţa spun că înroşirea mării nu este un fenomen periculos, însă poate duce la mortalitate piscicolă sau a altor organisme marine.
Directorul instituţiei, Simion Nicolaev, spune că fenomenul apare în perioadele liniştite ale mării când se produce înflorirea algală, iar culoarea este provocată de specia algei care predomină. Acestea se depun pe fundul mării, iar curentul de adâncime îl aduce la suprafaţă sau la mal şi începe să prindă miros. Simio Nicolaev precizează că frecvenţa înfloririi algale este legată de existenţa unui surplus de săruri de azot şi fosfor în apa mării care este o formă de poluare a Mării Negre.
Cercetătorii au mai semnalat astfel de fenomene şi în anii trecuţi înzona staţiunii Mamaia şi spun că se mai pot repeta. Ei estimează că marea va rămâne roşie cel mult o săptămână, până va reveni la culoarea normală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS