25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRugăciune şi pioşenie la Sfintele Moaşte

Rugăciune şi pioşenie la Sfintele Moaşte


Mii de credincioşi craioveni au participat joi seară, în ajunul praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, la o procesiune religioasă.

Sfintele Moaşte, aflate în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru“ din Cetatea Banilor, au fost purtate pe străzile centrale ale oraşului. Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ale Sfintei Muceniţe Tatiana şi Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah a fost însoţită de un sobor de arhierei, preoţi, diaconi, monahi şi credincioşi, unii dintre ei îmbrăcaţi în porturi populare, pe traseul: Catedrala Mitropolitană – str. Mihail Kogălniceanu – str. Ialomicioara – Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi“ – Universitate – str. A. I. Cuza – Prefectură – Calea Unirii – Catedrală.

 

În aşteptarea atingerii Sfintelor Moaşte

 

Conform tradiţiei, alaiul bisericesc a fost însoţit de măicuţe, de studenţi la Teologie, membri ai Asociaţiei Studenţeşti Creştin-Ortodoxe, de militari care au purtat torţe, dar şi de fanfara militară. Atmosfera creată joi seară pe străzile Craiovei amintea de Noaptea Învierii, o mare de oameni cu lumânări aprinse. La sfârşitul procesiunii, sfintele moaşte au fost depuse pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane, pentru ca toţi credincioşii prezenţi să se poată închina. Soborul de arhierei, preoţi şi diaconi a săvârşit, la ceas de seară, Acatistul Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Fiecare credincios a aşteptat ore în şir să se roage, să se închine şi să sărute racla cu Sfintele Moaşte. Popasul duhovnicesc în atmosfera de sărbătoare a Zilelor Craiovei, prilejuit de cinstirea ocrotitorului oraşului Craiova şi al Catedralei Mitropolitane, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a continuat vineri dimineaţă, cu Sfânta Liturghie de Sfântul Dumitru de la Catedrala Mitropolitană, ţinută de ÎPS Părintele Mitropolit Teofan, împreună cu arhierei din Sinodul Mitropolitan, preoţi şi diaconi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII