11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică

România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică

România va trece la ora oficială de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00, iar astfel ziua de 28 octombrie va deveni cea mai lungă din an, deoarece va avea 25 de ore.
În conformitate cu reglementările în vigoare, în ultima duminică a lunii octombrie, ceasul se dă înapoi cu o oră, ora 04.00 devenind ora 03.00 şi astfel se revine la ora Europei Orientale, respectiv a fusului orar 2, care este în avans cu două ore faţă de ora meridianului de referinţă – Greenwich (Marea Britanie).
Orarul de iarnă va fi menţinut până în ultima sâmbătă din luna martie 2008, când se va trece din nou la ora de vară. În noaptea de 27 spre 28 octombrie, trenurile vor trebui să staţioneze o oră în gări pentru a respecta graficul de circulaţie.
Ţara noastră a adoptat acest orar în 1979, alături de alte ţări europene, care, din motive economice, au semnat Convenţia Internaţională a Fusurilor Orare pentru ca oamenii să se folosească de lumina naturală în timpul muncii, economisind astfel energie. Ora de vară a fost recalculată în anul 1997. Între 1979 şi 1996 trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lui martie, iar la ora de iarnă în ultima duminică a lui septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU